door Teuni Ponsteen

“Gaan we nu eindelijk eens echt bijstand verlenen"?

Zo langzamerhand vraag ik mij wel eens af of de dames en heren van politiek Den Haag wel beseffen waarover zij praten. Bezuinigen op de mensen in de bijstand. Lekker makkelijk en ook veel te halen, maar niet heus. Beter is om het probleem van een andere kant te benaderen. Waarom blijven mensen überhaupt in de bijstand hangen.

Er zijn volgens mij maar weinig burgers, uitzonderingen daargelaten, die behoefte hebben om constant verantwoording af te leggen over of gecontroleerd te worden in je privé leven.

Verder heb je ook nog te maken met een geblokkeerde arbeidsmarkt en een wirwar van regeltjes. Bijkomende kostenpost, hoezo bezuinigen, is dat hoe langer deze groep in de bijstand blijft hangen hoe meer problemen er om de hoek komen kijken. Denk aan Schuldhulpverlening, GGZ, Jeugdzorg, Pleegzorg en Maatschappelijk werk.

Verontrustend is het feit dat er bij de Sociale Dienst alleen naar cijfers wordt gekeken. Waarom wordt er niets aan de oorzaak gedaan. Mensen worden in drie groepen verdeeld. Voor groep één, de nieuwe bijstanders die net instromen uit de WW, wordt veel moeite gedaan. Deze hebben meer kans om snel uit te stromen en oogt goed in de statistieken. Groep twee zijn die verrekte Zzp'ers. Die passen niet in het beeld van de aristocraten in Den Haag en worden met argusogen bekeken. Stel je voor dat ze zomaar gaan bijverdienen. Groep drie zijn de langdurig werklozen en deze mede burgers worden per direct afgeschreven.

Met al mijn ervaring bij de Sociale Dienst kan ik u vertellen, dat iedere cliënt een verhaal heeft. Het is maatwerk. Bezuinigen heeft weinig zin. Je prikkelt ze niet. Het is eerder een marteling. U kunt beter investeren door maatwerk te leveren en ze duurzaam aan het werk te helpen. Al het andere is zinloos. Vergeet ook vooral de kinderen van onze medeburgers in de bijstand niet. De toekomstige generatie. Schrijft u deze ook meteen af. Gaan we nu eindelijk eens echt bijstand verlenen. Ooit een bijstander op vakantie gezien.

Teuni Ponsteen

Teuni is assistent accountant in opleiding

Teuni op LinkedIn