Kiezen tussen de dood of de gladiolen

door Erwin Brandt

Het klinkt steeds meer beladen en als een donderslag bij heldere hemel: voldoende betaald werk. Je solliciteert je blauw en blijft, vaak tegen beter weten in, maar denken dat het wel weer goed komt. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Er is ook nog een omgeving en politiek die heel veel invloed heeft. Geen één mens mag echter volgens de grondwet, zoals tegenwoordig schering en inslag, zomaar aan de zijlijn worden geparkeerd. Hoeft ook niet per se mee te doen aan de schrijnende stoelendans en zelfpromotie voor en naar betaald werk. Te kijken naar de feestjes van de zogenaamde sterren op televisie in plaats van zelf het leven te vieren, uitsluitend te winkelen in kringloopwinkels, alleen maar gratis festiviteiten af te lopen en te winkelen bij de voedselbank. Ben ik nou degene die zo simpel is, of houdt de elite zich bewust dom. Laten we de komende jaren voortdurend zand in onze ogen gooien of gaan we met zijn allen eindelijk iets ondernemen. Gaan we vechten voor een vangnet voor iedereen, omdat er domweg geen genoeg betaald werk is of laten we ons liever levend begraven.

Het kan bijna geen toeval meer zijn. Een aantrekkende economie, dat is wat er althans beweerd wordt, maar desondanks bijna zeshonderdduizend geregistreerde UWV werklozen, volgens De Nederlandsche Bank meer dan één miljoen werknemers en zzp'ers die weliswaar aan arbeid doen, maar minder uren werken dan gewenst, een half miljoen mensen in de bijstand en honderdduizenden mensen die alle hoop op een baan hebben laten varen. Met gemak zijn dat twee en een half miljoen mensen die willen werken of extra werken, maar geen betaalde baan kunnen vinden. Een steeds grotere groep mensen, die geen recht meer hebben op een uitkering of bijstand, dreigen of zijn zelfs al volledig kopje onder te gaan.

Waarom de maatschappij blijft hangen in een ieder voor zich samenleving is mij een raadsel. Zoveel werkzoekenden en bijna twee derde van de bevolking die geen vertrouwen meer in de Tweede Kamer heeft. De Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 15 maart naderen met rasse schreden. Slechts een enkeling als Hedzer Kooistra van Wekr.nl, nota bene niet eens een werkzoekende, springt in de bres en rammelt voortdurend aan de poorten van de heersende elite. Het immense leger werkzoekenden zwijgt en wordt al dan niet bezig gehouden of in slaap gesust met zoethoudertjes als werkpleinen en servicepunten, doodgegooid met goedbedoelde adviezen als omdenken en Mindfulness, belaagd door verbinders en belmeisjes, betitelt als labbekakken en hebben te maken met een beleid van eigen schuld, dikke bult.

Men onderschat echter wat een kleine bijdrage kan doen. Bijvoorbeeld massaal actie gaan voeren voor een goed functionerende arbeidsmarkt en aan te sluiten bij Wekr. Het open opinieplatform: Wekr.nl voert actief campagne om te zorgen dat de partijen die meedoen aan de Tweede Kamer verkiezingen hun beleid eindelijk eens gaan aanpassen. Werkwilligen moeten kunnen werken en anders terug kunnen vallen op een leefbaar vangnet. Straffen met oneerlijke regels moeten per direct afgeschaft worden. Momenteel komt geen enkele partij op voor het leger werkzoekenden. Aan ons de taak om partijen zover te krijgen dat ze rekening gaan houden met ons. Anders weet ik nu al op wie ik niet ga stemmen.


Werkzoekend?

Maak een Wekr profiel aan

Erwin Brandt:

  • Tekstschrijver: webteksten, advertorials, verslaggever, journalist en fotograaf.
  • Administratie: Salarisadviseur, Salarisadministrateur en Administratief medewerker.
  • Sociaal Makelaar en Coördinator Vrijwilligerswerk: diverse vrijwilligersorganisaties.

Erwin op LinkedIn

De serie Dagelijkse kost: