Marjon Broekhoven van ZOWIZO
door Marjon Broekhoeven

.

Verbaasd

Vol verbazing lees ik een recent onderzoek van het UWV. Een onderzoek om uit te zoeken of mensen met een WW uitkering wel weten aan welke verplichtingen ze allemaal moeten voldoen en in welke mate ze intrinsiek gemotiveerd zijn om te solliciteren.

.

Wat meten we eigenlijk?

Weten, willen en kunnen werden middels een enquete gemeten. Maar liefst 12 pagina's met informatie en "antwoorden". Bij mij steeds meer verbazing: waar zijn we mee bezig? Wat is de insteek van dit onderzoek en met welk doel? Hoeveel uur besteed men per week aan solliciteren? Wat is de perceptie van verplichtingen? Kennen ze alle verplichtingen? En kennen ze de invloed van digitale dienstverlening op plichten.

.
Waar gaat dit eigenlijk over?

Over het afvinken van een rijtje, een overhoring of we alle regels wel kennen? Of is de prioriteit het vinden van een baan? Als we op een dartbord pijlen gooien en geen idee hebben dat de focus op de rode stip moet zijn, dan kunnen we heel veel pijlen gooien en blijven hopen dat er ooit één in de roos belandt. Kwestie van geluk en veel doorzettingsvermogen om ook na tientallen pijlen te blijven proberen. We kunnen ook gaan trainen en focussen op het doel: DE RODE STIP. Gericht te werk gaan. Hoeveel groter zal de kans op succes dan worden? Dit is precies hoe het met solliciteren ook werkt.

.

Wat zijn de conclusies?

Een van de conclusies uit het onderzoek: Lager opgeleiden, 60+ers en WW-ers die de kans op een baan klein achten hebben een aanzienlijk lagere intrinsieke motivatie! Nou, hoe verrassend? Zelfs mensen van 40 en 50+ die maandenlang afwijzingen hebben ontvangen worden intrinsiek minder gemotiveerd. Helpen deze lijstjes dan om die motivatie te bevorderen?

.

Mindset veranderen

Nee, wat deze mensen nodig hebben is: Concrete hulp en handvaten om hun mindset in een andere flow te krijgen. Inzicht en helderheid over hun talenten en vaardigheden.Perspectief over de mogelijkheden die er voor hen zijn in de markt op basis van hun persoonlijke ervaring, kennis en talent. Stimulans om vrijwilligerswerk te gaan doen of stage te gaan lopen in de richting waar ze zich in willen ontwikkelen.

.

Veel vrijwilligerswerk mag niet

Maar oeps …. daar komt een ander probleem om de hoek kijken! Veel vrijwilligerswerk mag niet omdat het een verkapte baan zou kunnen zijn. Ik ken inmiddels een aantal voorbeelden. Intrinsiek gemotiveerde mensen die zelf op zoek zijn gegaan naar een vrijwilligers plek en die vervolgens werd afgekeurd door het UWV.

.

Pak Bales erbij

Een idee om de onderzoeken van Bales er eens bij te pakken en met deze kennis aan de slag te gaan? Waar leren mensen het meest van? Hoe effectief is het zenden van digitale informatie en het opleggen van verplichtingen?Als we in de onderste helft van de piramide willen komen vraagt dit toch echt een andere aanpak.

.

De slogan van het UWV is: WERKEN AAN PERSPECTIEF

Laten we de mensen die op zoek zijn naar een baan helpen dat perspectief te gaan zien. Volgens mij een beter aanpak dan afvinken of ze wel de juiste perceptie hebben van hun verplichtingen.

.

Marjon Broekhoven van ZOWIZO

.

Bewustwording creëren, dat is mijn grootste talent.
Onze hersenen hebben een voorkeur om bekende patronen te volgen.
Om patronen te doorbreken moeten we gebaande paden verlaten en uit onze comfortzone stappen.
Dit doe ik door je mee te nemen naar je rechter hersenhelft, je onderbewustzijn en in te zoomen op je kern.
Wat wil je echt diep van binnen?
Doe je wat je echt leuk vindt?
Geeft je werk je energie of kost het je energie?
Hoe zorg ik voor de juiste balans tussen werk en prive?
Heb je last van je dagelijkse patronen?
Zou je stiekem wel iets willen veranderen, maar weet je niet echt wat?
Heb je als vanzelf de carrière ladder beklommen en vraag je je af: Is dit wat ik mijn hele leven wil blijven doen?
Gebruik ik al mijn talenten?
Wat zijn mijn natuurlijke talenten eigenlijk?

.

Marjon op Linkedin