door Hedzer Kooistra

Je mag geen grappen maken over andermans pijn

Ik weet niet zo goed hoe ik moet uitleggen dat iets half als grap en half serieus bedoeld is. Het is natuurlijk ook gewoon slecht om grappen te maken over de rug van mensen die al ontzettend zwaar getroffen zijn. Ik hamer bij werkzoekenden steeds op die bewezen vaardigheden. Nu ga ik doodleuk beweren dat voor de functie van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de vaardigheden minder belangrijk zijn dan de mindset. De nieuwe minister van SZW moet boven alles de focus hebben op de mensen die geholpen moeten worden. Ik durf te stellen dat ik intussen wel bewezen heb dat ik me richt op de noden van de werkzoekenden. Ik ben de beste kandidaat voor deze klus.

De kortste route naar het ministerschap

De route via lokale afdelingen, provinciale kieskringen en de bijbehorende borrels in achterkamertjes, bij een van de partijen in deze formatieronde, is voor mij niet haalbaar. Ik kies de meest directe weg. Wat Trump kan, kan ik nog veel directer. Ik word de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ik ben de minister voor de werkzoekenden. Alles wat ik nog nodig heb, zijn een miljoen werkzoekenden die mij naar mijn geboortedorp den Haag willen dragen. Ga je mee?

Verkeerde mindset=drama voor doelgroep

Dat van die mindset wil ik nog even uitwerken. Een minister met een verkeerde mindset kan nog zoveel kennis en ervaring hebben, maar zal nooit iets voor elkaar krijgen. Noch Henk Kamp, noch Lodewijk Asscher had de goede mindset. Als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bent, dan ben je dat voor de mensen waar dat ministerie over gaat. Een minister moet zich inzetten voor mensen die in de problemen komen door ziekte, door werkloosheid, door sociaal-maatschappelijke problemen of een combinatie daarvan. Kamp en Asscher hebben dat beiden niet gedaan.

Afbraakbeleid om slecht beleid en onkunde te maskeren

Een minister die samen met de ambtenaren bedenkt dat alle ondersteuning aan werkzoekenden geschrapt moet worden om kosten te besparen, moet met pek en veren op een bootje de Noordzee opgeduwd worden. De ambtenaren die deze minister ondersteunen, mogen al trappelend met hun benen, het bootje helpen duwen. Begrijp me goed. Ik heb een zekere weerstand tegen straffen. Ik geloof veel meer in aanmoedigen en uitdagen. In dit geval kan ik mijn principes niet overeind houden. We weten dat er ruim een miljoen mensen zijn die klem zitten tussen de regeltjes die door dit ministerie bedacht zijn. Al die regels zijn bedoeld om misbruik te voorkomen. En daar zit het probleem. De angst voor misbruik van de regeltjes door een kleine minderheid, is zo groot dat de overgrote meerderheid geofferd wordt. Letterlijk geofferd. En die waanzin moet nu stoppen. We kunnen toch niet een miljoen mensen laten lijden onder de angst van een paar ambtenaren?! Sterker nog. Ik denk dat er een tweede angst achter dit straffende beleid schuilt. Zolang den Haag kan blijven suggereren dat het aan de ‘uitkeringstrekkers’ zelf ligt, is er niets aan de hand en kunnen ze blijven straffen om hun eigen onmacht te maskeren. Dit is waanzinnig slecht voor ons allemaal, voor heel Nederland.

Mind over skills

Je mag best twijfelen aan mijn kwaliteiten en mijn ervaring. Dat doe ik zelf tenslotte ook. Maar, ik durf te stellen dat ik een goede minister ben, omdat ik me op de mensen wil richten die zo graag hun handen aan de ploeg willen slaan. Ik wantrouw de werkzoekenden niet en zie dus geen enkele reden waarom er gedreigd moet worden met een korting op een uitkering. Ik geloof ook niet in een tegenprestatie om die werkzoekende weer werkritme te geven. Ik geloof in direct beschikbare professionals die helemaal geen uitkering willen, maar zo snel mogelijk weer hun eigen boterham willen verdienen. Ik zie het vergeten potentieel bij deze groep. De mensen die willen werken, moeten de norm zijn. Het is waanzin om een klein percentage niet-willers als excuus in te zetten om de overgrote meerderheid van wel-willers te muilkorven en op rantsoen te zetten.

Help Hedzer Kooistra naar den Haag

Help mij naar den Haag en ik ga knokken voor een simpel principe. Een overheid die zelf slecht presteert, mag nooit de burger de rekening sturen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet aan het werk gezet worden voor de werkzoekenden. Ik ben de grap voorbij. Ik wil echt naar den Haag om jullie die eerlijke behandeling te geven.

Hier staat het beleid waar je me op af mag rekenen.

Het manifest voor eerlijk werk


Werkzoekend?

Maak een Wekr profiel aan