door Hedzer Kooistra

Niet langer wachten

Je bent al veel te lang zonder werk. Je wordt gek van de onderzekerheid. Je schaamt je omdat je niet je eigen boterham verdient, maar moet leven van een uitkering. Je wil morgen beginnen en dan gaan die labbekakkende formateurs op vakantie!

Tegenprestatie?!

Zoals ik in een eerder blog aangaf, is het met VVD, CDA, D66 en CU nog helemaal niet zeker dat er beleid komt waar enig begrip voor de werkzoekenden in voor zal komen. VVD, CDA en CU zien wel wat in een tegenprestatie. Als je als partij niet verder komt dan bedenken dat je mensen die graag willen werken, moet dwingen om weer te gaan werken, mag je van mij niet regeren.

D66 is tegen de tegenprestatie en heeft zich met Groen Links en SP ingezet om werken zonder loon tegen te gaan. Op dat punt vertrouw ik D66 meer dan de andere drie partijen die nu aan de formatie tafel zitten. Het is zwaar de vraag of ze hun rug recht kunnen houden.

Nee! Ik moet het zelf gaan doen.

Ik zeg mijn baan op en word minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Gewoon omdat ik het beter kan en een ander vertrekpunt heb…… ‘die werkzoekenden willen gewoon werken’. Niet meer en niet minder.

De 2 vorige ministers snapten het niet

Net voor het eerste kabinet Rutte sprak ik met Henk Kamp. Ik was net 2 maanden werkloos en Nederland had net weer afscheid genomen van een kabinet Brekebeen nr zoveel. Henk Kamp vond dat werkzoekenden aan het werk gejaagd moesten worden. We zaten koud anderhalf jaar in de crisis en dit was zijn oplossing: ‘Werkzoekenden aan het werk jagen, want er was tenslotte werk genoeg’. Deze man werd vervolgens minister van SZW. In aanloop naar de afgelopen verkiezingen heb ik Lodewijk Asscher geïnterviewd voor Wekr en LOES TV. De man had er ruim vier jaar als minister van SZW op zitten, maar kon geen vragen over de WW beantwoorden. Bij vragen over de WW week hij uit naar uitgebuite ZZP’ers en uitgebuite Polen. Twee groepen die het inderdaad zeer moeilijk hebben, maar geen WW krijgen. We hebben achter elkaar twee ministers gehad die je liever direct met hun wachtgeld naar de Bahama’s had gestuurd.

Nee! Ik moet het zelf gaan doen.

Ik word de nieuwe minister voor de werkzoekenden. Een minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet één uitgangspunt hebben. ‘Alle ballen op mensen die willen werken’. Mensen die willen werken, hebben geen aanmoediging nodig. Die worden niet gestimuleerd door een tegenprestatie of het dreigen ermee. De nieuwe minister van SZW heet voortaan de minister Voor De Werkzoekenden. Ik word een minister die eerst de pesterijen en dreigementen afschaft. Een minister die de top van het ministerie vervangt door ervaringsdeskundigen. Een minister die aan de kant gaat staan van de wel-willers.

Ik wil die minister zijn.

En omdat ook ik weet dat je niet ontkomt aan compromissen, wil ik Don Ceder van de Christen Unie als Staatssecretaris voor hulpverlening aan de slachtoffers van de crisis. Don heeft zijn strepen verdiend als advocaat en met zijn werk tegen malafide incassobureaus.

Hier staat het beleid waar je me op af mag rekenen.

Het manifest voor eerlijk werk


Werkzoekend?

Maak een Wekr profiel aan