door Erwin Brandt

Het leven van de psychiatrische inrichting speelt zich doorgaans af ergens ver weggestopt in de bossen of op de hei. Hoewel psychische aandoeningen vaak niet aan de buitenkant van een mens te zien zijn, betekent dit niet dat ze niet echt zijn. Integendeel één op de vier mensen in Nederland lijdt zelfs aan één of andere psychische aandoening en hebben net als de ruim één miljoen burgers met een armetierig inkomen last van onzichtbaarheid.

Maar mensen zien liever een gebroken been of praten makkelijker over een griepje dan over bijvoorbeeld paniekaanvallen en armoede. Bang als ze zijn voor onbegrip, uitsluiting of stigmatisering. Vriend GGZ doet in ieder geval een poging en geeft de psychische aandoeningen letterlijk een gezicht en wil dat de burgers anders gaan denken over en omgaan met psychische aandoeningen. Deze mensen moeten ook, op hun manier, gewoon mee kunnen doen.

Huismeester Renald de Wolff, een voormalig GGZ patiënt, vertelt enthousiast dat het absoluut waar is dat je ze niet zomaar met één vingerknip de samenleving en inwoners beter kunt maken. Maar voor alle kwetsbare burgers geldt wel dat je ze enorm kan helpen door een maatje of vriend te zijn. “Door ze te laten merken dat je je uiterste best doet om ze te begrijpen in plaats van ze te veroordelen, door hen respect te tonen, door te luisteren wanneer ze iemand nodig hebben om mee te praten en door je arm om hen heen te slaan als ze je steun nodig hebben”. Ondersteuner Monique van Elderen, eveneens met een GGZ verleden vult aan dat alle mensen het verdienen om midden in de samenleving te staan. “Aandoeningen in welke vorm dan ook moeten gewoon uit de taboesfeer en deze mensen moeten net zoveel aandacht krijgen als iemand met een gebroken arm of een buikgriepje. Wij willen deze burgers perspectief bieden en een stukje (eer)herstel. Niet dat alles goed komt maar wel een eerlijke kans om ermee te leren leven”.

Thea Over, directeur van Vriend GGZ, is enorm blij met de nieuwe locatie middenin het centrum en de warmte in Lisse. “Weer een nieuw thuis waarin deze kwetsbare medeburgers geweldig kunnen oefenen om sterker te worden, drempels te slechten en zelfvertrouwen te kweken. En bovendien worden ze begeleid, als levend bewijs dat er wel degelijk perspectief is, door medewerkers waarvan tachtig procent een GGZ achtergrond heeft. Ik ben ook verheugd over de enorme belangstelling, want we kunnen het niet alleen. Het is belangrijk dat het verhaal verder verteld wordt en de maatschappij ons weet te vinden”.

Het zou prachtig zijn als er nog veel meer bewegingen op gang komen waar inwoners naar elkaar omkijken en vooral naar de vele burgers, die het om wat voor reden dan ook minder of veel slechter hebben getroffen. Deze mensen vertegenwoordigen net zo goed de maatschappij waarin we leven en verdienen het net als ieder ander om letterlijk en figuurlijk ook meer leefruimte te krijgen. Een flinke aanmoediging daartoe kan in ieder geval een gegarandeerd basisinkomen zijn.

Erwin Brandt:

  • Tekstschrijver: webteksten, advertorials, verslaggever, journalist en fotograaf.
  • Administratie: Salarisadviseur, Salarisadministrateur en Administratief medewerker.
  • Sociaal Makelaar en Coördinator Vrijwilligerswerk: diverse vrijwilligersorganisaties.

Erwin Brandt op LinkedIn