door Hedzer Kooistra

Ben je te oud?

De social media staan vol met klachten over werkgevers en recruiters die discrimineren op leeftijd. Ontkennen heeft geen zin meer. Het probleem omzeilen ook niet, durf ik te stellen. Dus moeten we omdenken. Je cv en profiel worden in 6 tot 8 seconden ‘gescand’. In luttele seconden zou al bepaald worden op welke stapel jouw sollicitatie komt. Of het waar is? Ik had toevallig twee P&O-ers tegenover me staan na een presentatie bij een Walk & Talk bijeenkomst. Klopt het van die 6 seconden? Nee, zeiden ze beiden. Kijk je eerst naar de brief of eerst naar het cv? Het is maar een steekproef, maar de uitkomst was toch leuk. De één keek eerst naar het cv en de ander naar de brief. Dat zou betekenen dat in 50% van de gevallen de leeftijd niet het eerste is waar naar gekeken wordt.

Toegevoegde waarde

Oh ja! Omdenken dus…. Hoe ging dat ook al weer? Je zet je overtuiging even op z’n kop en kijkt dan nog een keer. Bedenk dat je je leeftijd uiteindelijk toch niet geheim kunt houden. En laten we wel wezen, al is je beeld van de werkgevers nog zo negatief, je kunt nog steeds beredeneren dat ze iemand zoeken die een bepaalde taak goed en op tijd kan uitvoeren. Iemand die aantoonbaar beter is, zal toch de aandacht van de werkgever even pakken. Je hebt 8 seconden om de aandacht van die persoon die de eerste selectie doet, die volle 8 seconden of liefst langer vast te houden. Dat is makkelijker met je toegevoegde waarde, dan met een gebrek aan jaren.

Schrappen naar een voorsprong

Welke boodschap kun je brengen in die 8 seconden. Die 8 seconden? Dat is een halve pagina, de bovenste helft van de eerste pagina van je cv, niet meer dan dat. Dáár moet dus jouw toegevoegde waarde staan, je inhoudelijke kwaliteiten, je harde ervaring, dat wat je gedaan hebt, dat waar je morgen voor ingezet kan worden. Dat wordt dus schrappen. Schrappen is jouw tijdwinst, je voorsprong!

Wat kun je dan nog weglaten?

Durf dan ook te schrappen. Schrap de woorden Curriculum vitae en zet daar gewoon in chocolade letters je naam. Let op hoeveel je kunt schrappen. Niet Voornaam: Jan, Achternaam: Janssen…. je heet toch gewoon Jan Janssen? Zo stel je je voor, zo heet je. Buiten dat, Jan Janssen met een goede foto heeft een veel grote plakfactor dan al die dubbele punten. Dus woonplaats:, mobiel:, email:…. dat zijn echt overbodige woorden. Je nummer thuis, die werkgever belt echt eerst je mobiel hoor. Getrouwd? Dat staat niet in de functieomschrijving. Je nationaliteit ook niet. Je geslacht blijkt wel uit je naam en foto. Zet je geboortedatum direct onder je foto of onder je naam. En dan natuurlijk zonder Geboortedatum: ervoor! Wat hou je dan nog over? Nou gewoon. Jan Jansen, 31 februari 1958, Boomstraat 11, 8511 AA, Lutjebroek, 06 en janjanssen@heelwarmmail.nl

Staccato

En dan hoef je alleen nog maar in staccato te zeggen….. 6 jaar ervaring in sales, 20 jaar ervaring in communicatie, 18 jaar, ….vul maar in. Waarschijnlijk kan dat ook nog korter, maar je snapt wel wat ik bedoel. En dan heb je nog je hard skills. Je kunt dus boekhouden, werken met AFAS, Exact, hoe concreter en korter hoe beter. Zo bijvoorbeeld: Boekhouder | AFAS | Exact | . De bovenste helft van blad 1 is zo gevuld, maar dan met bruikbare informatie. Wat denk je? Lijkt het al op je LinkedIn profiel? Dat was nu net de bedoeling. Ik hoor de zuchten van verlichting bij de recruiters al. Gewoon omdat jij het voortouw neemt in wat jij wil communiceren.

Wie kan het werk doen?

Dus je bent net als ik in 1966 geboren of nog erger? Die werkgever wijst je niet af op je geboortedatum als je in een halve pagina kunt laten zien dat je 20 jaar ervaring hebt in precies de taken die hij zonder gezeur uitgevoerd wil hebben. De werkgever die dat niet doet, daar is gewoon geen plek voor jou. Dat is mijn stelling. Het enige gevaar dat je loopt, is dat je nog sneller afgewezen wordt.

Campagne voor werkzoekenden

De crisis op de arbeidsmarkt duurt nu al 8 jaar. Wie dat nog wil ontkennen, wordt van harte uitgenodigd voor een gesprek met die miljoen mensen die heel graag hun eigen boterham willen verdienen. Deze mensen zijn te lang genegeerd. Er is geen gezin dat maandenlang met een paar honderd euro per maand minder toe kan. Leven van een uitkering doet echt pijn. Als de politiek zegt dat de uitkering geen hangmat is, dan kunnen ruim een miljoen gezinnen dat alleen maar beamen. Er blijft niets van je reserves over, je relatie lijdt eronder, je zelfbeeld daalt, je waarde op de arbeidsmarkt daalt en je wordt ook nog scheef aangekeken, alsof jij er iets aan kunt doen. Net als je denkt een kans te zien om weer aan de slag te komen, dan loop je tegen een woud van regels aan. Dacht je door een deeltijd baan, een baan onder je niveau, een vrijwilligers baantje of een opleiding, er weer tussen te komen? Je wordt gekort omdat je niet meer voltijds beschikbaar bent voor werk. Je loopt tegen een woud van regels aan, waar de beleidsuitvoerders van gemeenten en UWV vaak ook de weg niet meer weten.

Ik voer campagne voor logica en eerlijke kansen. Mensen die willen werken, mogen niet tegengewerkt worden. Politici moeten nu maar eens de hand in eigen boezem steken en eens goed naar de zelfbedachte regeltjes kijken. Het is tijd dat de ervaringsdeskundigen en de mensen in het veld de logica naar Den Haag brengen.

Hedzer Kooistra

Jouw Wekr profiel