door Pieter Penninkhof

Zoals de formatie voortvarend ging in het begin, is die nu volkomen vastgelopen in de grindbak en komt geen meter meer vooruit. Er kan niet anders geconcludeerd worden dan dat de hele gang van zaken ongekend beschamend en zeer amateuristisch is. De vergelijking met België is door diverse opiniemakers al gemaakt. Tja, de tijden dat Nederlanders “smakelijk” konden lachen om grappen over Belgen is definitief passé.

Ik kan mij herinneren dat Geert Wilders in het verleden meerdere malen de oren is gewassen door Rutte en consorten omdat hij wegliep van onderhandelingen en partijbelang boven het landsbelang plaatste. Met als resultaat destijds een desastreuse uitslag voor de PVV en gigantische winst voor de VVD.

De vraag is: ‘’Welk belang wordt dan nu gediend door deze zeer trage en stroperige formatie’’? Antwoord: ‘’Het partijbelang en zelfs het persoonlijk belang van alle partijleiders, betrokken bij deze formatie.” Ik ben ervan overtuigd dat dit gedrag duidelijk genoteerd staat bij de kiezers en dat velen zich daarom moeten verantwoorden bij een volgende verkiezing en dan vooral GroenLinks en D66 die maar blijven doordrammen op immigratie.

Het is zo ongekend uit de klauwen gelopen dat uiteindelijk werd geadviseerd Willink in te zetten als formateur in de hoop de boel vlot te trekken. Dus even recapituleren: een stel politici van onder de 50 of net boven moeten een pensionado (niets te nadele van ouderen!) inzetten omdat de kids op het Binnenhof er niet uit komen. Het beeld van een stelletje kleuters dat tekeer gaan in de zandbak en waarbij een oudere docent moet ingrijpen krijg ik met geen mogelijk uit mijn gedachte…Hoe zal dat dan reageren als er onverhoopt een crisis uitbreekt?

Er zit toch niemand, maar dan ook echt niemand te wachten om op dezelfde wijze af geserveerd te worden als de PvdA met de laatste verkiezingen die met een lousy 9 zetels uit de strijd kwam. Die club heeft bepaalde “ombuigingen” zo ‘’overtuigend’’ staan verdedigen dat het op den duur in botsing kwam met hun eigen idealen. Zoals het structureel blijven verdedigen van de massa-immigratie terwijl vorige migratiestromen nog niet helemaal goed zijn geabsorbeerd is hun duur komen te staan. Maar….’’ uiteraard’’ niet lang getreurd voor de voormalige hopman van de PvdA, Samson. Deze is zoals gebruikelijk goed terecht gekomen als adviseur en kan war nodig zijn netwerkje aanspreken, zoals het er immer aan toe gaat in die (linkse)wereld.

Maar niet alleen de angst om af geserveerd te worden verlamt de formatie. Ook de uitslag is ongekend tekenend voor de toestand van Nederland op dit moment. Het containerbegrip “tweedeling” is volledig uitgekristalliseerd na de laatste uitslag. Namelijk tussen: laag en hoog opgeleid / stad en provincie / optimistisch en pessimistisch / en als laatste het bekende verschijnsel allochtoon en autochtoon. Met die laatste opmerking verwijs ik naar Denk die met drie zetels plaatsnamen. Forum voor Democratie met 2 en zij groeien verder en schoppen reeds tegen gevoelige beentjes aan. En ondanks dat de VVD de grootste bleef, is een deel daarvan over gelopen naar de PVV en voornoemd FvD. Wat betreft de winst aan de linkerkant? Die kwam vooral bij de PvdA vandaan en werd “strategisch” om toch een politiek linksblok te maken. Vandaar dat GL en D66 het spel “hoog spelen” omdat deze kiezers dus wispelturig zijn en zo weer terug kunnen lopen naar….de PvdA.

Een veel voorkomende houding van de kiezer is dat men zich onder een kaasstolp bevind in politiek Den Haag. Naar mijn idee is het juist de houding van alle betrokkenen en de zeer moeilijk lopende formatie wat duidelijk maakt dat de opkomst voor deze clubs de boel heeft wakker geschud en men zich terdege van de opsplitsing in de samenleving bewust is en o.a. daarom niet kunnen en zelfs willen toegeven. Met het eindresultaat dat voor de tweede keer de formatie aangevuld met sterk morrend GL mislukt is.

Is dan de PvdA een optie? Dat is een absolute middelvinger naar de kiezer aangezien die overduidelijk te kennen gaf dat die club de aankomende vier jaar maar eens aan de zijlijn moet staan. Dus is een samenwerking naar mijn idee gedoemd te mislukken. Daarom mijn dringende oproep aan alle politici in Den Haag (En ik durf te stellen dat velen het er mee eens zijn) : geef toe dat de ‘’gewenste’’ samenwerking niet lukt en schrijf gewoon nieuwe verkiezingen uit!

Pieter Penninkhof

Oprichter publicist en actief blogger
De Ruiters van het Liberalisme is een persoonlijke blog en op eigen initiatief dat het (conservatieve) liberalisme een warm hart toedraagt, maar helemaal losstaat van welke politieke partij dan ook. Vanwege deze onafhankelijkheid zijn (gast)schrijvers ook in staat om ongehinderd hun eigen mening te geven op diverse situaties en dit vanuit een persoonlijk (conservatief) liberale of andere politieke/levensovertuiging.

Alle Bloggers van De Ruiters van het Liberalisme schrijven op eigen titel en verder wordt de polemiek niet geschuwd.

Pieter op LinkedIn