door Amanda van der Zwaan

.

De rillingen liepen over mijn lijf. De gedachten maakten mij gek. Ik zat in de categorie 'makkelijk bemiddelbaar': HBO'er, dertiger, ruime werkervaring, welwillend. En toch moest ik na anderhalf jaar eraan geloven. De bijstand werd werkelijkheid.

Werkacademie
Ik prijs mij gelukkig als inwoner van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Als kansrijke baanzoeker werd ik bij de werkacademie van de gemeente Zoetermeer geplaatst (samenwerking tussen gemeenten). Niet schoffelen als tegenprestatie, maar aandacht en maatwerk. Ik moest een programma van zes weken, vier dagdelen per week, volgen. Thema's als competenties, STAR en kernkwadrant werden door enthousiaste trainers met ons besproken. Veel interactie, oefenen en ruimte voor maatwerk. Leerzaam voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of opleidingsniveau.

Persoonlijke aandacht
"Ik heb een vacature voor administratief medewerker. Vers van de pers. Wie wil?" Jobhunters vallen binnen met de nieuwste vacatures die zij bij bedrijven in de omgeving ophalen. Vaak nog voordat de vacatures het grote web opgaan. Medewerkers van Tempo Team die iedere donderdag aanwezig zijn om met jou te kijken naar mogelijke matches. En jobcoaches die jou ondersteunen als je weer aan het werk gaat. De persoonlijke aanpak zorgt voor motivatie, energie en het gevoel dat ook jij het waard bent.

Jouw toekomst in jouw handen
Deze gemeenten doen er alles aan om haar burgers duurzaam aan het werk te helpen. Niet schoffelen omdat je iets terug moet doen en het goed is om bezig te zijn. Je krijgt de ruimte om te werken aan een plan A (jouw droom) en plan B (nog steeds jouw keuze). Is jouw plan A of B schoffelen? Dan ga je daarvoor. Is jouw achtergrond ICT, marketing, vloerspecialist of ballonendecorateur? Dan zoek je iets dat daarbij past. Jouw toekomst ligt in jouw handen. Met een beetje hulp van..... Hier kunnen veel gemeenten een voorbeeld aan nemen.

Ik heb mijn zes weken niet afgemaakt. Volgende week begin ik bij mijn nieuwe werkgever. Plan A heb ik gerealiseerd. Bedankt trainers, jobhunters, coaches en mede-cursisten voor de leerzame en gezellige tijd. Ik ga jullie missen.

Amanda van der Zwaan

Dit zegt Amanda over zichzelf: "Schrijven is mijn lust en mijn leven. Ik help graag mensen met mijn heldere teksten of maak ze blij. Het willen helpen zit in mijn genen. Ik doe dat het liefst op mijn eigen wijze, met respect voor de (ongeschreven) regels. De klant staat hierin voor mij altijd centraal. Met mijn inlevingsvermogen kan ik ieder soort tekst aan". Amanda vond een baan door de persoonlijke aanpak van de werkacademie van de gemeente Zoetermeer.

Amanda op Linkedin