door Hedzer Kooistra

Rutte III op papier

​Nederland moest even wachten op een regeerakkoord. En uiteraard wilde ik hem ook ASAP lezen. Want, wat willen VVD, CDA, D66 en Christen Unie doen voor die mensen die zo graag gewoon weer mee willen doen aan het economische verkeer? De galm van de economische groei en de dalende werkloosheid, is voor ruim een miljoen gezinnen niet meer dan dat.... een galm van een holle schaal. Die galm hoor je al als je het regeerakkoord downloadt op je computer. Laten we hopen dat ik een pessimist ben. De werkgevers en de werkzoekenden smachten naar goed nieuws.

Ik zoek, ik zoek....

Mag ik eerst even verklappen waar ik naar op zoek was? Ik ben oud-VVD-er en ik zie graag een kleine slagvaardige overheid die niet teveel kost en de burger niet lastig valt. Daar zijn waren we het al over eens Mark. Ik zoek dan in een regeerakkoord ook meteen naar die besparingen bij de overheid. Maar, ik wilde ook weten wat dit regeerakkoord doet om de armoede terug te dringen en te voorkomen dat er nog meer gezinnen afglijden richting een bestaan in schulden? En ja! Ik wil graag zien wat de overheid doet voor werkzoekenden. Pakt dit Rutte III de mismatch op de arbeidsmarkt aan? Wat biedt dit regeerakkoord de werkgevers? Wordt er echt iets gedaan voor die werkgevers? Kunnen ze weer ondernemen?

Wat gaat die overheid minder doen Mark?

Waar wordt er bespaard op het onnodig over de balk gooien van mijn belastingcenten? De middeninkomens moeten meer overhouden zegt het akkoord. Met een stijgende zorgpremie en een BTW die omhoog gaat, daalt mijn humeur vooralsnog. Maar, dat punt is al door anderen gemaakt, zag ik net. Dit alles klinkt niet als een besparing. Dit betekent dat je weer geld komt ophalen bij de burger Mark. Er is sinds de Middeleeuwen dus niets veranderd. De kasteelheer verhoogt de belastingen zoals we dat gewend zijn. En dat terwijl die kasteelheer roept dat de financiën op orde zijn. Bah Mark! Je hebt te lang samengewerkt met de PvdA.

Wat doet Rutte III aan de armoede?

Ook hier zullen de denklijnen in het regeerakkoord weinig mensen verbazen. VVD, CDA en CU riepen in hun verkiezingsprogramma's al dat ze de fraude in de bijstand wilden aanpakken. Sybrand, ik blijf bij mijn stelling dat er veel meer uitkeringsgerechtigden zijn die gewoon hun eigen boterham willen verdienen, dan mensen die dit vangnet als hangmat willen gebruiken. Die drang om die minderheid te controleren, lijkt meer iets dwangmatigs. Alexander, waar D66 haar bedenkingen had bij de tegenprestatie, waren VVD, CDA en CU toch wat Calvinistischer. 'Je krijgt een uitkering en daar mag je best wat voor terugdoen'. Dat heb jij ook gelezen in hun verkiezingsprogramma's. En 'het is een prima methode om uit je isolement te komen'..... toch? Je hebt het weer niet gered Alexander? Het regeerakkoord komt niet verder dan holle kreten. 'Als je vanuit de bijstand aan het werk gaat, moet je erop vooruitgaan'. Dat mag ik toch hopen! Daar heb ik geen kabinet voor nodig. Nee, dan zag ik liever dat die zorgpremie niet steeg en de BTW niet omhoog ging. Nu wordt iedereen armer. Ook de werkende met een middeninkomen gaat dit voelen. En het MKB al helemaal, als de consument weer de hand op de knip houdt.

Rutte III belooft zekerheden voor werkgevers.

Die zekerheden zijn hard nodig. Zonder werkgevers geen werk. De eerste maatregel die opvalt, was te verwachten. Elke zichzelf respecterende partij (dat waren ze allemaal als je hun verkiezingsprogramma's mocht geloven) wilde de kleine ondernemers ontzien bij langdurig zieke werknemers. Dat is natuurlijk ook redelijk. Niemand wil dat een kleine werkgever onder water getrokken wordt door een zieke werknemer. Dat wil zelfs die werknemer niet. Maar, is dat het grootste probleem van de werkgever Gert-Jan? Werkgevers mogen tijdelijke contracten van 3 jaar geven. Dat was vroeger al. Het is niet meer dan het herstellen van een miskleun van het vorige kabinet. Dat heb je me zelf verteld in een van onze eerste gesprekken Sybrand. Je gaf zelf ruiterlijk toe dat CDA mede-schuldig was omdat jullie als oppositiepartij ingestemd hadden met dit onwerkbare idee. Welk probleem het vorige kabinet toen dacht op te lossen? Dat ben ik even kwijt. Welk probleem er nu opgelost wordt? Ik heb nog steeds geen idee. Maar, jij wel Buma. Ik kan toch een tijdelijke contract van 5 jaar afspreken met mijn werknemer? Daar heb ik toch geen regeerakkoord voor nodig? Of denk jij van wel? Nee, ik zie hier geen vernieuwende oplossingen.

De olifant in de kamer. Die mismatch op de arbeidsmarkt.

Rutte III biedt ons wel een andere zekerheid. Zeker is dat dit regeerakkoord niets biedt voor die werkgevers die nu om gekwalificeerd personeel staan te springen. Je zou mogen verwachten dat er nu een uitwerking lag om de mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken. Er staan teveel mensen langs de kant op het moment dat de economie aantrekt. Een slechter scenario kun je niet bedenken. Het beschikbare personeel is niet toegerust voor het werk dat nu gedaan moet worden.

Kijken we wel ver genoeg vooruit?

Hebben we nieuwe creatieve ideeën? We weten al dat er een tekort aan goed opgeleid personeel is in een aantal sectoren. Dat wordt alleen maar erger. Waar hebben de werkgevers meer behoefte aan? Bescherming? De groeisectoren hebben geen bescherming nodig. Ze hebben passend personeel nodig. We hebben ruim een miljoen werkzoekenden die graag in dat gat willen springen, maar niet 'matchen'. Gaan we de werkgevers helpen door die werkzoekenden om te scholen? Mark, heb je dat zo besproken met Hans de Boer? Helpen we die werkzoekenden zo van hun uitkering af? Nee! Dit akkoord kijkt niet naar het grootste probleem op de arbeidsmarkt. Dit akkoord kijkt nog geen jaar vooruit. Dan kun je in je akkoord wel iets roepen over armoede en over de uitzichtloosheid van de bijstand, maar je laat een miljoen mensen afglijden naar een uitzichtloos bestaan in die bijstand.

Pfffff.....! Mark, ik durf het bijna niet op te schrijven, omdat ik een verrader ben. Ik heb toen je voor jij Rutte II ging, op pleintjes staan betogen dat de VVD de ECHTE 'partij van de arbeid' was. Ik had echt plezier in het campagne voeren. Maar, zoals mijn vader zei: 'Je moet je bovenkamer niet als klankkast gebruiken'. Ik snap nu pas dat hij bedoelde dat er niet zoveel in mijn bovenkamer zat.

Uiteraard had ik liever gezien dat jullie de tekst over hadden genomen in je regeerakkoord uit het 'werkzoekenden manifest'. Dit is een tekst van de werkzoekenden zelf.

Manifest voor eerlijk werk

Hoe moeilijk kan het zijn om voluit in te zetten op het omscholen van werkzoekenden?

Lees ook.....

Open brief van de werkzoekenden


Hedzer Kooistra


Werkzoekend?

Maak een Wekr profiel aan