13 juli 2016

door Harry Haddering

Vandaag zijn dan eindelijk de cijfers van de gerealiseerde banen beschikbaar gemaakt, veel blije gezichten want de streefgetallen zijn gehaald. En ook ik ben blij want er worden goede stappen gemaakt.

Sinds 1 januari 2013 zijn 21.057 banen ingericht voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit blijkt uit de UWV-cijfers.

Direct naar het uitkomen van de cijfers werd het bij mij druk op social media, kloppen de cijfers wel? Ben je blij? Is het genoeg?

Ik neem aan dat de cijfers zullen kloppen, want diegene die op dit gevoelige dossier, onjuiste cijfers zou publiceren zal niet lang worden getolereerd door de politiek. De vraag is echter, wat is een baan? Wanneer werk je naar vermogen mee in de maatschappij, want dat was en is voor mij nog steeds het criterium waar ik naar wil kijken.

En het antwoord op die vraag, is voor iedereen anders.

Ik ben deze week begonnen met een contract bij de Rabobank, voor een beperkt aantal uren, ik ben daar heel erg blij mee. Maar voelt het voor mij als de invulling van het werken naar vermogen? Nee, dat nog niet, Dan mogen er nog wel wat uren bij, maar het is een begin, en in die zin zijn de cijfers hoopgevend.

Daarom deel ik ze met vreugde, via mijn social media kanalen. Maar het is zeker nog niet de tijd om achterover te gaan leunen.

Ik feliciteer alle betrokkenen met het behaalde resultaat maar hoop, dat men zal erkennen dat er nog veel te doen is. En dat het alleen maar kan slagen als we goed blijven samenwerken. En hopelijk ook snel gaan erkennen dat mensen met een arbeidsbeperkingen zelf ook een belangrijke schakel zijn in het proces. Ik wil daarom nogmaals juist vandaag oproepen tot het benoemen van een ambassadeur kwartiermaker of hoe de persoon dan ook maar genoemd gaat worden vanuit de doelgroep zelf.
Ik hoop dat ook ooit eens aan het #vnverdrag voor de mensen met een handicap, de definitie zal worden getoetst wanneer we welke baan wel of niet tellen.

Dat mijn oproep voor een heldere definitie van een Baan Afspraak Baan nodig is blijkt uit het artikel in Trouw met de kop Geen 21.000 maar 1500 extra mensen met arbeidsbeperking aan het werk

Harry Haddering

Harry is Kandidaat kamerlid; Ambasadeur Inclusieve Arbeidsmarkt bij Rabobank Assen; Lid van de Clïentenraad van het UWV; zzp'er via Matuter.nl

Harrie: "Ik maak mij sterk voor mensen met een handicap".

Zie ook mijn oproep