door Hedzer Kooistra

Ik besluit wat voor jou passend werk is

Je voelt het zwaard van Damocles boven je hoofd hangen. Het moment waarop iemand anders mag besluiten wat voor jou passend werk is, is daar. In de WW was het nog een dreigement, nu is het ineens geen boze droom meer, maar de nare werkelijkheid. Jouw werkelijkheid.

Op 15 juli 2016 brachten we de open brief van de werkzoekenden aan de politiek naar buiten. Het leverde een stroom van reacties op. In veel van die reacties werd gevraagd om ook iets over de bijstand te zeggen.

De wet is duidelijk

Toen je een WW uitkering had moest je na 6 maanden al het werk als passend beschouwen. Ik krijg niet veel signalen dat daar hard op wordt gehandhaafd, maar het is een venijnig dreigement. Je hebt je gedurende de WW helemaal suf gesolliciteerd en je verbaasd dat het niets opleverde. Nu kom je in de bijstand en voel je je al bijna eigendom van de gemeente. Het is overigens maar net in welke gemeente je woont, hoe men ermee omgaat, maar de wet is heel duidelijk. ‘Jij gaat het werk doen dat wij aanwijzen’.

ZZP

Als je als zzp-er het niet meer redt volg je overigens niet die route via de WW, maar daar vertel ik niets nieuws. Wat mij wel schokte was het feit dat je dan je KvK inschrijving moet opgeven. Ik snap werkelijk niet waarom dat zou moeten. Ik weet uit ervaring dat ook bij de WW daar al op wordt aangedrongen. Alsof ze zeggen: Nu heb je al genoeg gefröbeld met je bedrijfje, stop er maar mee, het wordt toch niets.

Was er dan iets mis met je?

Je bent natuurlijk niet voor niets nog steeds werkeloos. Er is waarschijnlijk iets niet goed met je. Of je opleiding en je ervaring passen niet meer bij de huidige arbeidsmarkt. Daarom mag de overheid je inzetten op laagwaardig werk. Let wel! Ik zeg laagwaardig en nadrukkelijk niet minderwaardig werk. Laagwaardig werk, is werk waar je geen opleiding of ervaring voor nodig hebt. Maar, dat terzijde. De overheid neemt het van je over, omdat je anders nooit meer aan het werk komt. Je mag ineens werk gaan doen waar andere mensen wegbezuinigd zijn. Niet zelden is dat via een gesubsidieerde plaatsing bij een commercieel bedrijf. Jij durft uiteraard niet te weigeren, want stel dat ze je korten op je uitkering…

Iets terug doen voor de maatschappij?

Je hebt sinds je van school af kwam gewerkt. Je hebt een bijdrage geleverd aan de economie van Nederland. Je werkgever heeft netjes alle premies en je loonbelasting voor je afgedragen en je hebt een huis gekocht met een hypotheek. Zo kon je, terwijl je werkte, meteen een huis bij elkaar sparen. Je hebt wat extra’s gespaard voor je oude dag of voor eventuele tegenslag. Nu mag je dat allemaal eerst opeten, voordat je in aanmerking komt voor de bijstand. Je hebt een oeroude Hollandse waarde overeind gehouden door flink te sparen en je hypotheek zo ver mogelijk af te betalen. En nu is het ineens oneerlijk dat jij bijstand krijgt terwijl je dat spaarpotje nog hebt. Je mag het dus eerst allemaal even opeten.

Terug naar “Start”

Misschien moet je het zien als je straf. Je kon geen baan vinden omdat er geen werk is en waarschijnlijk omdat je niet zo bedreven bent in het solliciteren. Of eigenlijk omdat je niet zo bedreven bent in de ratrace. De een gaat naar de gevangenis vanwege een akkefietje, de ander krijgt een bekeuring voor te hard rijden en jij krijgt een harde financiële sanctie omdat je zo stom was om geen baan te kunnen bemachtigen. De politiek zegt feitelijk: "Schandalig! Hoe haal je het je in je hoofd om niet te werken en doodleuk te teren op de maatschappij?" Je trok de verkeerde Kanskaart. Jij moet terug naar Start, maar krijgt geen tienduizend euro. Sterker nog, je krijgt een boete en moet je huis en je geld inleveren. Anderen trekken een Kanskaart met: ‘U mag gaan genieten van uw welverdiende rust en krijgt wachtgeld toe’. Sjongejonge! Zelfs Monopoly is niet zo oneerlijk! Dames en heren politici…. ken je dat gevoel als je wint met Monopoly? Dat laatste moment dat die speler op jouw straat met die hotels komt te staan en niets meer kan verkopen en op alle andere bezittingen al een lening heeft genomen? Ken je dat gevoel van schaamte als je het vel over de oren van je tegenspelers trekt?

.

Mijn fixatie met de schoffel

De schoffel is voor mij de metafoor voor al die briljante ideeën die uit Den Haag komen, als het gaat over werkzoekenden. Hoe het werkt weet ik niet, maar het zijn steeds van die vondsten die we tijdens de industriële revolutie en in de crisis van de jaren dertig ook al zagen. Voor mij staat de schoffel voor het onbenul waarmee de ambitie van een mens ontwortelt wordt. Ik roep iedere uitkeringsgerechtigde op om eerst te bedenken dat zo'n plan uit den Haag begon met een oprecht gemeend Eureka momentje. En dan wil ik dat je bedenkt dat die persoon echt niet beter kan. Maar! Als ze dan echt niet beter kunnen, is het tijd om ze daar in Den Haag wakker te schudden en deskundigheid van de mensen in het veld, naar Den Haag te brengen.

Hedzer Kooistra

.

Meld je aan en volg onze Campagne 'Werk en Zekerheid 2017'

.Klik op de button om te linken