door Hedzer Kooistra

Naar één roepende in de woestijn hoef je niet te luisteren.

Ik moet echt even iets kwijt. Dit is een oproep om te stoppen met aanmoedigingen roepen. Dit is een oproep aan werkzoekenden om goed te kijken of we wel het goede doen om voor een miljoen mensen eerlijke kansen te krijgen. Ik wil even vanuit mijn tenen roepen dat we het volgens mij verkeerd doen. Er zijn twee dingen die me wakker geschud hebben. Eerst was er het artikel in het FD waarin achteloos aangetipt wordt dat Rutte tijdens een ondernemersbijeenkomst gezegd had dat hij niet eerlijk kan zijn over de Wwz, want 'anders heb ik morgen een kabinetscrisis'. Het tweede dat me toch echt confronteerde was de feedback van een vriend, over de smalle basis van de campagne van Wekr. Ik loop echt met het gevoel rond dat ik in de lucht loop te maaien.

Wekr wil dat de arbeidsmarkt weer gaat functioneren als een markt. En dan wil ik meteen even scherp stellen: We praten hier niet over de marktwerking zoals bedacht voor de zorg. Het gaat er gewoon om dat de werkgever die mensen nodig heeft, die mensen makkelijk kan aannemen. Op dit moment worden werkgevers en direct beschikbare professionals gehinderd door de regels van de WW en Bijstand. De overheid is een onbedoeld een stoorzender op de markt en weerhoudt twee marktpartijen ervan om tot zaken te komen. Jantje en Pietje moeten gewoon een overeenkomst kunnen sluiten zonder dat de overheid er tussen zit.

Hoe die overheid stoort, zien we vooral in hoe de WWZ uitgaat van de kwade wil van de werkzoekenden. Werkzoekenden worden bij voorbaat afgestraft voor fraude die ze nog niet gepleegd hebben. Alle ruimte om naar wegen te zoeken om weer een eigen boterham te verdienen, wordt ingeperkt, omdat je werkzoekenden niet kunt vertrouwen, kennelijk. Een miljoen werkzoekende individuen worden gehinderd door de WWZ. En wat blijkt? Rutte weet “iets” over de WWZ. Iets wat de burger niet mag weten. Iets dat zo groot is dat het een kabinetscrisis kan veroorzaken. Wat kan dat dan zijn? Er is iets waar PvdA en VVD elkaar over in de haren kunnen vliegen en dat houden we dan maar “even” onder de pet. Ach, ook ik zie graag bestuurlijke rust. Ook ik wil wel weer eens een kabinet zien dat de rit uit zit. Uiteraard wil ik dat niet ten koste van een miljoen getroffen gezinnen. Dit kan niet. Hier wordt de democratie vermoord. Kabinetten zitten er niet om de rit uit te zitten. Kabinetten zijn er om het goed te doen voor iedereen en dus ook voor een miljoen werkzoekenden. Openheid geven en desnoods het kabinet laten ploffen is in dit geval het minst erge. Zwijgen om te blijven zitten betekent dat je de kluit belazert. Zwijgen betekent dat het alleen maar langer duurt voordat we dit probleem kunnen verhelpen. En ieder lid van Tweede Kamer dat nu zwijgt, moet zich afvragen of hij of zij zich nog wel verkiesbaar moet stellen.

En nog even over die vriend. Ik ga even niet op de details in, maar het komt er op neer dat hij met zijn vrouw een maatschappelijke beweging in gang gezet heeft, waar je de schoenen bij uitvallen. Zijn idee is de basis voor een gezonde samenleving. Als hij je feedback geeft, kun je beter goed luisteren. Hij vroeg mij of de basis van het initiatief van Wekr niet te smal is. Er is maar één goed antwoord. Ja! De basis is te smal. Als we willen dat de politiek luistert naar een oproep om de WWZ te veranderen, moet die oproep niet alleen van Hedzer Kooistra komen. Zoals ik al eerder aangaf, die aanmoedigingen en steunbetuigingen strelen mijn ego, maar mijn oproep blijft dan uiteindelijk gebakken lucht. Naar één roepende in de woestijn hoef je niet te luisteren.

Daarom wil ik jullie zeer nadrukkelijk om eerlijke feedback vragen. Ik wil geen aanmoedigingen horen. Want, ik heb al een baan. Ik heb hier weinig te winnen. Ik wil liever dat je me confronteert en het met me oneens bent. Geloof me, ik heb vier zussen, ik kan wat hebben.

We hebben hulp van vrijwilligers en zijn daar zeer dankbaar voor. We hebben mensen die willen bloggen over wat er anders moet. Maar, we hebben mensen nodig die hun verhaal en hun punten naar buiten brengen. Dat hoeft niet gecoördineerd te worden, er moeten gewoon meer werkzoekenden zijn die zich laten horen. We hoeven de dingen alleen maar een beetje aan elkaar te plakken. Let wel, er is geen revolutie nodig, maar een verandering van denken. De politiek moet straks een andere opdracht geven aan UWV en gemeenten.

We hebben keiharde feedback nodig

  • Wat moet er beter?
  • Wat moeten we niet meer doen?
  • Hoe organiseren we dat de werkzoekenden het zelf gaan doen en niet langs de lijn ons staan aan te moedigen?
  • Hoe zorgen we dat de overheid vanuit meerdere hoeken aangesproken wordt?
  • Is het doel helder? Een denkomslag bij de hele Tweede Kamer zodat werkzoekenden niet als fraudeurs behandeld worden, maar als mensen die gewoon vooruit willen en een eerlijke kans om hun eigen boterham te verdienen.
  • Hoe zorgen we dat werkzoekenden zich helemaal kunnen richten op het vinden van werk voor de korte en de lange termijn?
  • En dan zo dat ze zich niet belaagd voelen door regeltjes?
  • Hoe zorgen we dat werkgevers gewoon mensen kunnen aannemen zonder al die zorgen die het bieden van werk met zich meebrengt?
.

Werkzoekend? Maak een profiel aan op Wekr.

De werkgever ziet in één oogopslag wat jij in huis hebt. Gebruik weinig tekst en concrete zoektermen.

Link met Hedzer op LinkedIn