door Erwin Brandt

Over kansen pakken en de knop omzetten. Laat je niet gek maken.

Je kan zus en je kan zo en je kan dit en je kan dat. Maar wat zou het toch mooi zijn als je een-twee-drie anders kan denken en doen. Nieuwe deuren gaan plots open en je kansen liggen voor het grijpen. Als een Kameleon, die vliegensvlug zijn kleuren aanpast aan elk gewenst moment.

Bij mij ging de ontdekkingstocht toch heel wat langzamer. Bovendien lukte het ook niet altijd om onder alle omstandigheden meteen de knop om te zetten. Ik heb wel regelmatig aan verschillende knoppen gedraaid. Getracht de steeds wisselende comfort-zone te ontvluchten. Als werkzoekende leef je tussen hoop en vrees en doe je waar je je goed bij voelt. Ik geloof nog steeds in outside the box-denken en alles daaromheen. Maar niet meer als wondermiddel. Het is één van de instrumenten en niet onbelangrijk: je neemt altijd jezelf mee. Soms helpt het maar heel vaak ook niet.

Ik ben geen Kameleon en kan het ook niet zijn, misschien een klein beetje maar dan op termijn. Opgegroeid in relatieve armoede in een klein dorpje onder de rook van Schiphol werd ik door Jan en alleman richting de administratie gedreven. Daar ben ik goed in, maar is niet waar mijn hart ligt. Zoekende naar meer ben ik na mijn dienstplicht en een twee jarig dienstverband op een accountantskantoor een fulltime opleiding gaan volgen voor Maatschappelijk en Cultureel werk op de Sociale Academie in Amsterdam. Helaas was dat ook niet helemaal je-van-het voor mij, maar wel een geweldige ervaring. Na verschillende uitstapjes ben ik uiteindelijk teruggevallen in het administratieve werk. Tot het reizen naar verre landen om de hoek kwam kijken. Op het moment dat mijn relatie stukliep heb ik na een lichte aarzeling huis en haard verkocht en ben ik praktisch onvoorbereid van Amsterdam naar Nieuw-Zeeland gefietst. Na ruim anderhalf jaar was het mooi geweest en kwam ik na verloop van tijd weer bij een administratiekantoor terecht. Er moest immers brood op de plank. Met mijn huidige vrouw, die ik op de terugweg van mijn wereldreis in het vliegtuig ontmoette, ben ik daarna getrouwd. De jaren erna was het huisje, boompje en beestje.

Het werk kon nog steeds niet optimaal bekoren, maar met veel vrijwilligersuren en twee geweldige kinderen was het allemaal goed te doen. Tot de crisis uitbrak en ik niet alleen mijn baan kwijtraakte, maar tot mijn ontzetting ook niet meer aan genoeg betaalt werk kwam. Tijdens mijn werkloosheid begon ik te schrijven over vrijwilligersactiviteiten. Dat was pas geweldig. Optrekken met en schrijven over mensen, activiteiten en organisaties. Later schreef ik een stukje om als freelance journalist te kunnen gaan schrijven en werd ik direct als freelancer aangenomen. Helaas kan ik er niet van leven en klinkt het roepen van de samenleving steeds holler en doffer: grijp je kans en draai direct de knop om. Nogmaals: ik ben geen Kameleon en kan het ook niet zijn, misschien een klein beetje maar dan op termijn.


Werkzoekend?

Maak een Wekr profiel aan

Erwin Brandt:

  • Tekstschrijver: webteksten, advertorials, verslaggever, journalist en fotograaf.
  • Administratie: Salarisadviseur, Salarisadministrateur en Administratief medewerker.
  • Sociaal Makelaar en Coördinator Vrijwilligerswerk: diverse vrijwilligersorganisaties.

Erwin op LinkedIn

Meer blogs van Erwin