door Erwin Brandt

Voorhout-Vlaardingen. Wie is die man toch die zich vrijwel dagelijks met hart en ziel inzet als verbindingsman voor werkzoekenden. Rob Mes (66), opa, getrouwd, twee zoons en voormalig communicatie adviseur bij het Ministerie van Financiën wilde eigenlijk graag nog doorwerken, maar twijfelde of dat wel de beste optie was. Ik doe iets wel of ik doe het niet en het werd het laatste verteld Rob. “Als ik eenmaal een besluit heb genomen dan kan ik gemakkelijk de knop omzetten. Er was ook totaal geen sprake van een zwart gat, maar het was meer een adempauze. Na een aantal tropenjaren wilde ik een tijdje even helemaal niets. Al snel werd ik benaderd door buren of ik iemands vader niet op weg kon helpen bij het zoeken van een baan. Vervolgens vroegen ex collega’s aan mij hetzelfde en toen is in mei 2013 het balletje vanzelf gaan rollen. Ik verveel mij niet en geniet van het leven, beweeg en ben vinoloog, maar vond en vindt het eigenlijk wel heel leuk vrijwilligerswerk. Ik kan niet toveren, beloof geen baan en kan geen garantie geven. Ik wil alleen verbinden en het vooral heel simpel houden aldus Rob.

Zo gezegd zo gedaan. Rob zette zijn zakelijke netwerk van tweeduizend connecties in voor een grote groep werkzoekenden en het netwerk groeit gestaag. De laatste maand kwamen er maar liefst duizend bij en groeide het aantal tot boven de achttienduizend. Dagelijks krijgt hij verzoeken om te linken en gemiddeld drie uur per dag promoot Rob, als het hem zelf uitkomt, werkzoekenden met hun updates en promo’s. Mede door zijn onafgebroken inzet keren mensen terug in het arbeidsproces of krijgen ze simpelweg weer enige hoop. En dat is leuk vertelt Rob, die er vrij nuchter onderblijft. “Ik wil gewoon helpen, want dat zit in mijn genen. Ik wil ook niet op de voorgrond treden, maak geen afspraken, benader niemand en geef geen presentaties. Heel soms ga ik op een uitnodiging in, maar dat is alleen om de mensen in de bijstand en al die werkzoekenden een hart onder de riem te steken. Het zou fijn zijn als de politiek ook eens in gaat zien dat je deze burgers niet moet straffen, maar dat je juist gebruik moet maken van de kracht van de mens”. Ik heb ook weleens bij wijze van uitzondering een paar keer voor het UWV een blog geschreven en dat heeft ertoe geleid dat coaches tijdens Webinars van het UWV naar mij verwijzen als verbinder van vraag én aanbod op de arbeidsmarkt vertelt Rob verder. “Ik werk ook veel met grote bemiddelaars en recruiters zoals Yacht, Yer, Maandag en DPA. Dat zij daardoor geld verdienen aan mij maakt mij niet uit. Het gaat mij puur en alleen om het helpen van werkzoekenden. Soms zijn er weleens mensen, die mij verwijten dat ik hen het brood uit de mond stoot. Maar die vlieger gaat niet op, omdat de meeste mensen in verband met hun financiële situatie helemaal geen gebruik zouden maken van hun diensten”.

De faam snelt vooruit en Rob is ook grensoverschrijdend bezig. In bijvoorbeeld België zingt zijn naam al behoorlijk rond en ook in Duitsland is Rob actief. In Nederland is er een overschot aan fysiotherapeuten en in Duitsland een tekort zegt Rob. “Het enige wat ik doe is dan een verbinding maken, zodat de therapeuten daar een ingang hebben. Ze moeten het echter zelf doen want ik geef geen advies, doe niet aan coaching maar verbind slechts herhaald Rob. “Het blijft verbazingwekkend en prachtig tegelijk, dat mijn simpelheid zo goed werkt. In tegenstelling tot de werkpleinen, servicepunten en wat er nog meer wordt bedacht en opgezet. Vaak kosten deze initiatieven bakken vol geld terwijl er relatief weinig wordt verbonden”.

Rob die het liefst gezond wil blijven en een grote hekel aan loketten heeft sluit af met het verzoek om vooral door te geven als zijn verbinding is gelukt. Niet om zichzelf op de borst te slaan, maar juist om enigszins bij te houden voor wie hij nog wat kan betekenen. “Ik ga geen websites maken, ingewikkelde modellen installeren en van alles opzetten. Het zit in mijn hoofd en that’s it”.

Rob Mes op LinkedIn


Werkzoekend?

Maak een Wekr profiel aan

Erwin Brandt:

  • Tekstschrijver: webteksten, advertorials, verslaggever, journalist en fotograaf.
  • Administratie: Salarisadviseur, Salarisadministrateur en Administratief medewerker.
  • Sociaal Makelaar en Coördinator Vrijwilligerswerk: diverse vrijwilligersorganisaties.

Erwin op LinkedIn