door Erwin Brandt

Écht optimistisch stemt het niet, ruim dertig werkzoekenden op een koude, sombere en winderige dinsdagochtend aan de koffie in de Bibliotheek van Hoofdorp. Motivatie bij de ene helft en gelatenheid bij de anderen. Ik zit al ruim drie jaar thuis zegt een man die geen enkele uitkering meer heeft. “Op een gegeven moment word je daar wel gek van hoor. Zo in je eentje zeven dagen per week met je laptop aan de keukentafel en eindeloos op zoek naar vacatures. Het is soms net een lotgenotengroep”.

Inmiddels doen er landelijk bijna vijftig bibliotheken verspreid over heel Nederland mee. Doel van de bibliotheek is om in te haken op het initiatief van Walk & Talk en uiteindelijk nieuwe bezoekers aan te trekken en het sociaal domein van werk en inkomen te initiëren.

Walk & Talk staat voor bewegen door naar deze bijeenkomsten toe te komen én te netwerken. De meetings zijn bedoeld als een gratis koffiepauze voor werkzoekenden, waar je op een laagdrempelige en ontspannen manier andere werkzoekenden kunt ontmoeten, bijpraten, kennis en ervaringen delen of desnoods je gal te spuwen. Bovendien krijg je uit eerste hand handige en bruikbare tips over bijvoorbeeld netwerken, solliciteren via LinkedIn of het maken van een goed hanteerbare CV”. Het is bedoeld om te luisteren, te delen en te leren want als collega-werkzoekenden zit je allemaal in hetzelfde schuitje.

Solliciteren is zo vertellen een aantal werkzoekenden allang niet meer zo overzichtelijk en voorspelbaar als het ooit was. “Voor alle manieren waarop je kunt solliciteren, geldt het principe dat het vooral jouw manier moet zijn. En wat die manier dan is, dat moet je zelf ontdekken met een snel veranderende wereld waarin we leven, overleven, netwerken en werken”. Een andere werkzoekende vertelt dat ze door deze bijeenkomsten beter naar zichzelf is gaan kijken en op andere manieren naar werk zoekt. “Ik kijk niet meer naar wat ik altijd heb gedaan, maar naar waar naar mijn idee toekomstmuziek in zit”.

Het viel mij op dat veel mensen nog niet exact wisten in welke richting ze wilden zoeken naar (betaald) werk. Dat is natuurlijk soms ook erg lastig. Het op een rijtje zetten van wat je nou echt wilt, waar je gelukkig van wordt en goed in bent is wel erg belangrijk. En in die zin had deze bijeenkomst ook veel nut: door erover te praten zet je voor jezelf dingen op een rijtje en krijg je tips waarmee je echt aan de slag kunt. De sfeer is en blijft de hele ochtend uitermate positief en constructief ondanks de algemene conclusie dat er domweg niet genoeg betaald werk is voor iedereen. Het mag voor de één gerust ietsje meer zijn en voor de ander minder, want anders blijven veel initiatieven als druppels op een gloeiende plaat en verandert er in wezen niets

Erwin Brandt:

  • Tekstschrijver: webteksten, advertorials, verslaggever, journalist en fotograaf.
  • Administratie: Salarisadviseur, Salarisadministrateur en Administratief medewerker.
  • Sociaal Makelaar en Coördinator Vrijwilligerswerk: diverse vrijwilligersorganisaties.

Erwin op LinkedIn