door Hedzer Kooistra

Over een paar jaar vragen we ons af waar we die Jetta Klijnsma toch van kennen. Nu kennen we haar nog van de tegenprestatie voor uitkeringen en de moestuintjes voor mensen met een te klein pensioen. Twee prachtige voorbeelden van ideeën die zomaar in het brein van mensen in Den Haag kunnen opborrelen. Met een borrel in de hand lijkt het allemaal zo mooi, maar in de werkelijkheid was het weer een klap in het gezicht van het gepeupel.

Je hoeft niet heel erg slim te zijn om ideeën te bedenken die je niet in je eigen portemonee raken. Klijnsma hoeft geen WW of Bijstand aan te vragen en haar pensioen zal waarschijnlijk genoeg zijn om de groente gewoon bij Appie te halen. Die tegenprestatie en die moestuin waren niet voor haarzelf. Dit soort ideeën werken vooral goed als je verder niemand in je hoofd toe hoeft te laten. Dat is de fase waarin je de tegenargumenten nog gewoon lekker kunt negeren. Voor mij is dat heel herkenbaar. Ik heb vaak van die brainfarts en bijna net zo vaak van die momenten van irritatie als ik het met iemand deel en die persoon het waagt om me op een beer op de weg te wijzen.

De uitkeringsgerechtigden zijn Jetta liever kwijt dan rijk. Dat snapt iedereen. Het is rot voor Drenthe, maar het is waarschijnlijk beter zo. Ze was als Staatsecretaris mede verantwoordelijk voor de WWZ en de Tegenprestaties. Bij een tegenprestatie moeten mensen werken met behoud van uitkering. Als je mensen voor een uitkering laat werken, wordt die uitkering loon, want de tegenprestatie voor werk heet nu eenmaal loon.... en dan ben je dus werkgever. En daarmee was onze Jetta zomaar de grootste werkgever van Nederland. Er heeft niemand zo snel promotie gemaakt als zij.

Een werkgever moet niet alleen behoorlijk loon betalen. Een werkgever moet ook wat dingetjes zoals pensioen, arbeidsongevallen verzekeringen, WW afdracht etc regelen. Dat hebben we in Nederland bij wet geregeld en een werkgever die aan die afspraken morrelt, kan rekenen op hele boze vakbonden. Want een werkgever die zich niet aan de afspraken houdt, is stout. Jetta was daarom niet alleen de grootste. Ze was ook de slechtste werkgever sinds de afschaffing van de slavernij.

Tot voor het tijdperk Klijnsma-Asscher, kon zo'n werkgever ook rekenen op een boze overheid. Dat is nu niet meer. De mensen die hun baan kwijtraakten in de crisis hebben nu een bult door eigen schuld.... volgens Mark Rutte, Hans 'labbekak' de Boer, Asscher en Klijnsma. En die mensen met een bult mag je best naar eigen inzicht aan het werk zetten.

Ik kan het niet laten om nog even luidop te juichen bij het vertrek van Klijnsma. Zo juich ik ook bij het vertrek van Asscher. Dat is die zelfde linke Loewie, die nu vindt dat Janine Hennis moet opstappen, omdat binnen haar ministerie fouten gemaakt zijn. Ze heeft ze niet zelf gemaakt (en dat weet Loewie, omdat de Mali missie uit de PvdA koker komt), maar toch. Asscher trekt jammer genoeg die logica niet door en kijkt niet naar de ellende die zijn beleid veroorzaakt heeft onder miljoenen slachtoffers van de crisis op de arbeidsmarkt.

Er valt tegelijkertijd weinig te juichen vrees ik. Wat zijn de vooruitzichten van de mensen met een uitkering nu? VVD, CDA, CU en D66 praten over een nieuw regeerakkoord. VVD, CDA en CU zijn helder in hun verkiezingsprogramma. De tegenprestatie is OK! D66 heeft zich uitgesproken tegen de tegenprestatie. Maar ja, dat is diezelfde partij die vóór het referendum was. Een pijnlijke keutel die nu net zo pijnlijk weer ingetrokken moest worden. Ik weet het niet, maar ik denk dat de mensen met een uitkering een beroerde tijd tegemoet mogen zien. Ook zonder Jetta.

Ik ben een optimist. Als het heel slecht gaat, wil ik toch even zoeken naar lichtpuntjes. Ik denk er eentje te hebben gevonden. Over een paar maanden hebben bijstandsgerechtigden een prima ambassadeur. Nog even en Robin Linsschoten moet weer gewoon betalen voor zijn prakkie en voor het dak boven zijn hoofd. Ook hij mag dan ervaren hoe het is om van een uitkerig rond te komen. Ik ga hem nu alvast benaderen.... voordat ze hem strikken voor een ander baantje.


Hedzer Kooistra


Werkzoekend?

Maak een Wekr profiel aan