door Hedzer Kooistra

Onze democratie is gebaseerd op een stem uitbrengen en wachten. Een stem uitbrengen en uit handen geven. Oh ja! En klagen. Klagen omdat geen enkele coalitie ooit zal doen wat ik wil. Alleen is dat klagen nooit als mechanisme meegenomen in de beleidsvorming.

Ik wil in dit artikel weer even ingaan op de input die de werkzoekenden zouden moeten hebben gegeven aan de politiek. ‘Zouden-moeten-hebben-gegeven’…. inactiever kan ik het niet zeggen.

Gek eigenlijk. De overheid heeft een paar dingetjes bedacht om het volk meer mogelijkheden te geven om mee aan het stuur te gaan zitten. Reken maar dat ze dat geklaag horen. Alleen kunnen ze er logischerwijs niets mee. De politiek biedt het volk de mogelijkheid om wetsvoorstellen te doen. Meer dan een goed verhaal en een relatief kleine achterban is er niet nodig.

Bij elk interview met een kandidaat-kamerlid, kreeg Wekr dezelfde vraag terug. Alle politieke partijen zoeken naar input vanuit het volk en in ons geval vanuit de arbeidsmarkt en de werkzoekenden. En die wedervraag is zo logisch als wat. Ik heb me ook wel eens afgevraagd hoe ik als kamerlid de voeling met het volk zou willen organiseren. Je moet én je werk in de Tweede Kamer doen én tussen de mensen komen én het iedereen naar de zin maken. Ga er maar aan staan. Je doet het dus nooit goed. Als ik zou moeten kiezen, zou ik ook vooral voor mijn eigenwijze eigen overtuiging gaan.

Maar, dat alles zegt natuurlijk nog helemaal niets over de werkzoekenden. Ik ben me na onze campagne nog meer gaan realiseren dat die grote groep werkzoekenden geen homogene groep is die zich even laat organiseren. Als het goed is (en dat is natuurlijk ook goed), zijn alle werkzoekenden vooral bezig met zichzelf weer aan een baan helpen. Je zou zelfs kunnen beredeneren dat alle andere werkzoekenden concurrenten zijn. Ik wil de focus graag leggen bij het gezamenlijke probleem. Er is niet genoeg werk en de overheid komt niet verder dan een ‘eigen-schuld-dikke-bult’ benadering van het probleem. Ik geloof in zelfredzaamheid en ik wil niet afhankelijk worden van de overheid. Dat voelt heel erg ongezond. Maar, nu moeten we vaststellen dat die paar procent economische groei, die nu zo bejubeld wordt, niet in de buurt komt van het inkomensverlies waar de werkzoekenden mee geconfronteerd worden. En we moeten vaststellen dat de werkzoekenden alleen in beeld zijn als uitkeringstrekkers. En dat is niet goed.

Groen Links en D66 waren van de vier formatiepartijen, de enige met oog voor de problemen van de werkzoekenden. Nu is de formatie stilgelegd omdat partijen het niet eens konden worden over de migratie. Dat is een pijnlijk probleem dat een dusdanig gewicht heeft, dat het best een breekpunt mag zijn. Maar, ik hoor weer niets over de werkzoekenden. Ik denk dat het komt omdat de werkzoekenden zich niet hebben laten horen. Jesse Klaver stuurde vanmorgen een mail rond met de drie lastigste punten in de onderhandelingen. Klimaat, ongelijkheid en migratie.

Die ongelijkheid, daar moet je het verhaal van de werkzoekenden ergens tussen zoeken, vermoed ik. We weten het niet zeker. En we weten het niet zeker omdat de werkzoekenden niet hard genoeg aan de bel getrokken hebben. Mijn vraag aan de werkzoekenden is heel simpel. Als er nu dan een nieuwe verkenning komt voor een mogelijke coalitie, zou je dan nog willen zwijgen, of wil je nu input geven voor het volgende regeerakkoord? Blijf je alleen knokken voor een nieuwe baan, of wil je ook iets doen voor het collectief?

Dit is de handreiking die een paar werkzoekenden samen met Wekr gedaan hebben. Wil je deze actie steunen voor jezelf, je gezin en al die andere werkzoekenden?

Manifest voor de werkzoekenden


Werkzoekend?

Bied de werkgever en de recruiter die feitelijke inhoudelijke informatie waarmee zij hun kandidaten zoeken. Zorg dat je op gesprek komt, zodat je jouw competenties goed kunt toelichten.

Maak een Wekr profiel aan


Hedzer Kooistra van Wekr en de Social Carrousel

Een werkzoekende is op de arbeidsmarkt een gelijkwaardige partij. Gelijkwaardig aan die werkgever en gelijkwaardig aan die recruiter. Realiseer jij je dat je op die markt beweegt? Bedenk dan goed dat je iets wil met die andere partij. Sluit jouw verhaal aan bij die andere partij? Weet jij wat het probleem is van die werkgever en kun je een oplossing bieden? Met Wekr willen we helpen door de inhoudelijke vaardigheden uit de werkzoekenden te trekken, in de vorm waarin de recruiters en de werkgevers ze gebruiken. Wil je de werkzoekenden helpen, dan moet je vooral de werkgever helpen.