door Erwin Brandt

Geef ons vreten en waarde

Kiezersbeloftes met versgebakken lucht. Waarom gaat het niet over de ziel van de maatschappij: ‘Het verhaal achter de mens’. Ik zie mensen tobben in een veel te dure samenleving, medeburgers verstrikt in schulden en regeltjes, onzinnige straffen voor onvrijwillige werkloosheid, hele gezinnen zonder pardon op straat worden gezet en veel te veel ingezetenen bij de voedselbank.

Leuker kan ik het verhaal niet maken. Er is een grote subcultuur, waar met een grote boog omheen wordt gelopen. Deze groep lijdt, vecht, bidt en moet overleven onder het juk van eigen schuld, dikke bult. Een aparte cultuur in een Nederlandse samenleving die toestaat dat oudere mensen afhankelijk worden van hun netwerk. Veel kinderen moeten leven in relatieve armoede. Jongeren die afgescheept worden met een hongerloontje en daardoor tot in de eeuwigheid thuis moeten blijven wonen en medeburgers die al sinds jaar en dag afgeschreven zijn voor betaald werk.

Allemaal hebben deze mensen één ding gemeen: geef ze vreten en waarde. Het is beter doelen te stellen, die meetbaar zijn vertelt de omgeving. “Je kunt zo vaststellen of je vorderingen maakt, of op tijd je gedrag bijstellen. Beloon jezelf bij vooruitgang en pep jezelf op wanneer je terugvalt. Wat denk je van omdenken en heb je al zus en zo al geprobeerd. Is je profiel al sky high en misschien moet je toch gaan omscholen”. Allemaal leuk en aardig,

maar het begint toch echt met een gezonde financiële basis. Want net als de ‘hardwerkende Nederlander’ is ook de subcultuur fulltime in de weer. Zij vechten met beperkte middelen tegen windmolens, broodje aap verhalen en hardnekkige vooroordelen en komen bovendien vaak geen stap verder.

Geef geld of werk en ook zij zullen bloeien. Alleen een partij die het principe: ‘eigen schuld, dikke bult’ daadwerkelijk durft los te laten kan op een stem rekenen.


Werkzoekend?

Erwin Brandt:

  • Tekstschrijver: webteksten, advertorials, verslaggever, journalist en fotograaf.
  • Administratie: Salarisadviseur, Salarisadministrateur en Administratief medewerker.
  • Sociaal Makelaar en Coördinator Vrijwilligerswerk: diverse vrijwilligersorganisaties.

Erwin op LinkedIn

Meer blogs van Erwin


Teken de petitie voor eerlijke kansen voor werkzoekenden en zorg dat de nieuwe Tweede Kamer de mens achter de werkzoekende voorop stelt in het beleid.

naar petities.nl