door Pieter Penninkhof

Het is weer feest! Het volk mag binnenkort weer los gaan op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen en alle partijen die meedoen, komen dus weer uit het ivoren torentje om met het volk in ‘’debat’’ te gaan, en vooral hun standpunten onder het publiek te brengen met loze beloftes en traditionele stroopsmeerderij. Deze politici willen dan ook altijd de zorgen aanhoren. Denk maar aan het onverwacht “begrip” voor de bewoners in het aardbevingsgebied.

Persoonlijk vergelijk ik dit soort situaties met een circus dat een stad binnenkomt, waarbij een stoet aan verschillende clowns allerlei idiote capriolen uitvoeren om zo het volk letterlijk naar de tent te lokken waar die een inspiratieloze show zien welke te lang word opgevoerd en mede daarom aftands overkomt bij de gemiddelde toeschouwer. Wanneer de show voorbij is en men loopt de tent uit komen toeschouwers tot de conclusie bij de neus genomen zijn. In de politiek is het niet anders tijdens de periode voor de verkiezingen.

Een van de shows die politici nu graag opvoeren, is de totaal verziekte arbeidsmarkt en daarmee samenhangende structurele mismatch aanwijzen als het (!) probleem. Immers, de economie draait volgens het gehele establishment verrekte goed en word de schade van de crisis zoetjes aan ingehaald. De economie groeit op zo’n manier dat werkgevers klagen (!) over personeelstekorten. Een van de ideeën van CNV wat door een krant werd opgepakt, is de oproep om vakmensen van Nederlandse origine voorrang te geven op buitenlandse werknemers en/of expats. Er zijn 1,2 miljoen werklozen en zelfs voor de VVD was dit schandalig bij monde van iemand wiens naam niet belangrijk is te noemen.

Let wel op! Dit is de zelfde club die werkgevers niets in de weg hebben gelegd toen deze werk uitbesteden, de WW op het hoogtepunt van de crisis versoberde en bijstandstrekkers (vooral mensen die hun verkorte WW opgesoupeerd hadden) aanwezen als uitvreters omdat de werkgevers een fetisj hebben voor “young and high potentials”. Met als klap op de vuurpijl een belastingdouceurtje van ongeveer 1,4 miljard voor de “armlastige” werkgevers. Kortom: als de VVD echt zorgen heeft over de arbeidsmarkt en mismatch, dient deze wellicht eens de achterban (lees: werkgevers) een schop onder de kont te geven zodat deze zich eindelijk eens toegefelijker moeten opstellen.

Maar nu de vraag: waar bestaan deze 1,2 miljoen mensen dan uit? De tekortkomingen zijn heel divers, leeftijd, startkwalificaties, werkervaring, etnische afkomst tot aan handicaps en welke vorm dan ook aan toe. Kortom: het zijn vooral mensen waar werkgevers niet op zitten te wachten en zelfs topeconomen geven dat toe. Maar zijn er echte ideeën hoe dit aan te pakken? Ik heb nog niemand gehoord.

Er is een argument van het CNV waar ik het volledig mee eens ben en eerder heb aangestipt, namelijk het feit dat de werkgevers hun maatschappelijk belang niet erkennen laat staan dat deze zich aangesproken voelen. Wanneer deze groep wordt aangesproken ontkent men het glashard bij monde van woordvoerder bouwend Nederland. Welk probleem wordt er nu aangesproken is de retorische vraag? Het gaat toch allemaal goed? Als ik dit hoor meen ik dat niet alleen politici en clowns vreemd volk zijn die zich in een parallelle wereld (lees: ivorentorentje) vertoeven.

Maar goed, is dit misschien een oplossing voor het probleem? De werkgevers moeten zich realiseren dat deze ook een grote maatschappelijk rol hebben en een zich dat realiserend een deel van de oplossing kunnen aanleveren. Namelijk accepteren dat de ideale werknemer niet bestaat en dat zij maar moeten accepteren dat de nieuwe tijden voor hun zijn.

Pieter Penninkhof

Oprichter publicist en actieve blogger
De Ruiters van het Liberalisme is een persoonlijke blog en op eigen initiatief dat het (conservatieve) liberalisme een warm hart toedraagt, maar helemaal losstaat van welke politieke partij dan ook. Vanwege deze onafhankelijkheid zijn (gast)schrijvers ook in staat om ongehinderd hun eigen mening te geven op diverse situaties en dit vanuit een persoonlijk (conservatief) liberale of andere politieke/levensovertuiging.

Alle Bloggers van De Ruiters van het Liberalisme schrijven op eigen titel en verder wordt de polemiek niet geschuwd.

Pieter op LinkedIn