Interview op 13-11-2016 door Wekr op LOES TV

Stelling: "Een kralenketting van tijdelijke klussen verhoogt je waarde voor een werkgever"

Werkzoekenden willen uiteindelijk vrijuit en onbekommerd alle klussen aanpakken die helpen om actief te blijven op de arbeidsmarkt.

Werkzoekenden die hun waarde voor de arbeidsmarkt willen behouden, hebben er baat bij om een kralenketting van tijdelijke klussen op te bouwen en zo interessant te blijven voor werkgevers. Die fulltime functie voor een langere periode zit er even niet in waarschijnlijk en alles is beter voor je positie dan een "duurzame" WW-uitkering. Die stelling legt Wekr voor aan minister Asscher van Social Zaken en Werkgelegenheid.

Begeef ik me op glad ijs? Ik interview een getrainde politicus die gewend is om iedere vraag die hem niet helemaal bevalt te beantwoorden met zijn eigen verhaal. Je zult dus steeds terug moeten naar de vraag om je antwoord te krijgen. Let op wat er gebeurt.

"Wil de minister iets doen aan de bureaucratie die de werkzoekenden ervaren in de WW?". En hoe zorgen we dat een WW'er alles kan aanpakken zonder de stress over het mogelijk overtreden van regeltjes? Als je meerdere tijdelijke (parttime) klussen wil aanpakken, ontstaat er een kluwen van plukjes WW met verschillende hoogtes en verschillende looptijden. Je moet dan ontzettend uitkijken om niet onbedoeld in een valkuil te stappen en aangepakt te worden als fraudeur. Sterker nog, als je werkt, wordt je WW later uitbetaald. "Wil de minister de mens achter die uitkeringgerechtigde zien en uitgaan van het goede in die werkzoekende en in het goede in die werkgever?"

Wordt de vraag beantwoord? Of blijven we over de kwaadwilligen praten? Minister Asscher ontwijkt hier het antwoord liever en gaat vooral in op ZZP'ers en uitgebuite Polen. Dat zijn natuurlijk ook vraagstukken die snel opgepakt moeten worden, maar ZZP'ers en Polen vallen niet binnen de WW.

Het hele interview is vanaf zaterdag 26 november te zien op Uitzending Gemist van LOES TV