door Hedzer Kooistra

Je dacht dat het niet kon? Je dacht dat Hedzer met z’n grote waffel niet stil te krijgen was. Normaal zijn mijn vier Surinaamse zussen de enigen die mij stil krijgen.

Ik spreek regelmatig UWV-ers. Die gesprekken willen nogal eens verschillen. Ik heb geanimeerde gesprekken met jobcoaches, die mij aanmoedigen omdat ik dingen, die zij niet durven uit te spreken, aan de kaak stel in mijn blogs. En ik discussieer in de trein regelmatig met een cijferman van het UWV. Dat zijn wel eens pittige discussies, maar niet zoals vandaag. Vandaag stond ik met mijn mond vol tanden.

We hadden het weer eens over de bemoedigende cijfers van de arbeidsmarkt. Het werd een beetje een rommelig gesprek. 'Het gaat in één woord geweldig! Er zijn nog maar 450.000 werklozen en 250.000 banen!' Ja, maar wacht eens even. UWV heeft het over nog geen half miljoen werklozen en CBS had het een paar maanden geleden nog over anderhalf miljoen werkzoekenden. Werklozen-Werkzoekenden….. je voelt hem al….. 'dat is een andere definitie.... je haalt de definities door elkaar'. Als je het mij vraagt passen die jubelcijfers helemaal niet bij de berichten die ik van werkzoekenden krijg. Vandaag nog kreeg ik twee mails van WW-ers die een parttime job kunnen krijgen, maar daarmee hun kans op hun WW verspelen. Díe praktijk op de werkvloer zie ik niet terug in die jubelcijfers.

Het vervolg is niet goed weer te geven.......‘Ach wat een onzin’. ‘Er is werk zat. Die mensen willen geen minderwaardig werk doen'. 'Ze kunnen zo als schoonmaker beginnen'. 'Hup, aan het werk moeten ze’. ‘Straks hebben ze twee jaar niet gewerkt en dan is er weer een crisis. Dan staan ze mooi achteraan’. ‘Als ze een baan hebben als schoonmaker, houdt niets ze tegen om door te solliciteren of door te groeien’. Ik probeer er nog tegenin te brengen dat die werkgever niet zit te wachten op mensen die door solliciteren. ‘Daar heb je toch niets mee te maken’. ‘Wat kan het die werkzoekende schelen’. ‘En ze kunnen toch ook doorgroeien in die functie’. ‘Ze denken allemaal dat ze meteen weer bovenaan kunnen beginnen’………. Ja, ik ben beteuterd. Ik had werkelijk niet gedacht dat één persoon al deze vooroordelen achter elkaar kon uitspreken. Ik had werkelijk niet gedacht dat ik dit deze keer niet van een rechtse politicus zou horen, maar van iemand die een baan heeft omdat er andere mensen werkloos zijn. Ik fietste naar huis, propte mijn eten naar binnen, stopte onze jongste in bad en in bed en vond mezelf weer achter mijn laptop.

Zucht….. een echte diepe zucht. Maar, het is dan toch waar. We leven in een tijd dat een deel van de mensen de gekste dingen moet bedenken om de eindjes aan elkaar te knopen. Mensen moeten meerdere baantjes combineren om hun kinderen eten te geven. In Suriname noemen ze dat ‘hosselen’. In Nederland moet een deel van de gezinnen intussen ook hosselen. Ik zie bij ons in de straat een vader de krantjes rondbrengen en ik kan alleen maar respect voelen. En we leven in een tijd waarin mensen die problemen en dat gehossel aan de kant kunnen vegen met één opmerking........ 'er is werk zat'. Aan de ene kant moeten mensen hosselen en andere kant wordt beleid bedacht dat niet gebaseerd is op die mensen, maar op een batterij vooroordelen.

Het is niet de werkzoekende die een grote afstand heeft tot de arbeidsmarkt. Het zijn de politici en de beleidsmakers die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Ik ben deels mismoedig. Deze twee uitersten krijgen we nooit bij elkaar. We hebben aan de ene kant de politici, de beleidsmakers en de werkloosheidscijfers. En aan de andere kant de werkzoekenden en de mensen op werkvloer, die geen slachtoffers zien, maar hosselaars die niet mogen hosselen omdat de regels van de WW het niet toelaten. We zien mensen het werk van UWV gratis doen. Ik mag mij gratis inzetten en anderen krijgen betaald om met cijfers hun vooroordelen te onderbouwen. Je krijgt die twee uitersten met de beste wil van de wereld niet bij elkaar. Ik ga daar ook niet meer van dromen. Ik hoop maar dat ik een paar keer per jaar iemand kan helpen om weer een kans te creëren in deze rare arbeidsmarkt vol mismatches. En verder droom ik van een meute met hooivorken die rare mensjes uit hun ivoren toren jagen.

Balkenende en Rutte bedankt. Ik heb weer vertrouwen in de Nederlandse ‘ik worstel en kom boven’ mentaliteit. We doen dit wel zonder jullie. We zullen wel moeten.

Als je me zoekt, zit ik in de stiltecoupé.

Naschrift:
Ik ben gemaild door 3 UWV-ers die afstand nemen van de uitspraken van hun collega. Er werken ook echte idealisten bij UWV natuurlijk.

Het loopt nog helemaal niet lekker met de arbeidsmarkt. Volgens mij zijn werkgevers en de werknemers/werkzoekenden de belangrijkste spelers op die markt. Wil je het goed doen voor de werkgevers, dan moet je het ook goed doen voor de werknemers én de werkzoekenden. Plannen voor een ' leven lang leren' moet je ook inzetten voor werkzoekenden. Er is een pijnlijke mismatch op de arbeidsmarkt. Werkgevers ervaren nu al weer grote problemen bij het vinden van passend personeel.

Hedzer Kooistra


Gratis LinkedIn training in 1 minuut

Sollicitatie tips van 1002

De vaardigheden die je vergat te noemen