door Hedzer Kooistra

Je zoekt een baan op een arbeidsmarkt die nog heel lang onrustig blijft. Je zoekt een droombaan terwijl die er nu even niet is. Wat doe je dan? Je droom najagen en intussen brood op de plank proberen te krijgen, lijkt me. Maar dan moet je wel op veraf en dichtbij kunnen focussen zonder scheel te kijken.

Wat is een droombaan?

Toen je als veertienjarige gevraagd werd wat je later wilde worden, was de leeftijd dat je droomde over stewardess of piloot worden, intussen voorbij. Ik wilde boswachter worden en werd inspecteur duurzaam bosbeheer, al heb ik er maar kort in gewerkt. Maar, ik had intussen nog een studie gedaan en heb eigenlijk altijd als procesregisseur gewerkt tussen gemeentebesturen, bedrijven en alle doelgroepen in het landelijk gebied. Mijn nieuwe droombaan was intussen het bij elkaar brengen van onmogelijke partijen. Geen baan die je bedenkt met veertien.

Focus op je droom of op een boterham?

In de trainingen die we met Wekr in Limburg gaven voor werkzoekende 45-plussers, kwam deze vraag heel vaak terug. Moet je dan je dromen opgeven? Nee! Maar, volgens mij moet je ook een andere vraag stellen. Kan ik die droom op een andere manier waarmaken? Waar kan ik mijn kwaliteiten nog meer inzetten? Wat zou me nog meer die voldoening kunnen geven? Moet je dan werkelijk alles aannemen en maar genoegen nemen met de klusjes die je voor de voeten komen? Volgens mij moet je beide dingen blijven doen. Focussen op veraf en focussen op dichtbij. Het is niet anders, de arbeidsmarkt blijft nog even onrustig en het enige dat je kunt doen als ambitieuze professional, is de focus houden op je droombaan en tegelijk goed kijken naar de kansen dichtbij. Mijn paar maanden in de WW heb ik gebruikt om te kompassen. Als je geen droom hebt, kun hem ook niet pakken als de kans daar is. De tijd die tussen jouw droombaan en het nu ligt, moet je ook gebruiken om inkomen te genereren. Hoe langer je geen inkomen hebt, hoe grote het financiƫle gat dat er geslagen wordt en hoe langer je dat dus gaat voelen. En hoe groter het gat in je cv, hoe moeilijker je een werkgever kan overtuigen. Met een kralenketting van tijdelijke klussen kun je jouw waarde laten zien.

Solliciteer veel. Dwing het toeval af. Schiet niet met scherp op die duif in die boom, maar schiet met een schot hagel, dan eet je vanavond duif.

Een denkomslag is vaak al genoeg om mensen in beweging te krijgen.

Maak een Wekr profiel aan