door Pieter Penninkhof

Niets meer en niets minder dan een geloofwaardigheidscrisis

Zo, de Amerikaanse bevolking heeft gekozen en ondanks alle peilingen, voorspellingen en achteraf gezien wensdenken is het Donald Trump geworden. En allemachtig, wat is vooral het linkse establishment verbijsterd en laaiend over de uitslag. Hillary was DE kandidaat, een andere optie was er niet.

Zelf heb ik al eens aangegeven in een blogartikel dat de Trump een gamechanger is omdat hij de olifant in de kamer aanwees: het feit dat de gemiddelde Amerikaan niet meer stijgt op de sociale ladder door middel van scholing/hard werken. Een gegeven dat zich in Europa ook afspeelt. Politici in Den Haag houden al rekening met een harde en polariserende verkiezing, Geert Wilders ruikt al de overwinning en wijst grif naar de uitslag in de VS met de uitspraak: ‘’Wat daar kan, kan hier ook’’!

Ook hier zijn de opiniemakers op zijn zachtst gezegd “not amused” over de winst van Trump. En zoals het een oud gebruik is in Nederland werd er een roedel opiniemakers op diverse TV programma’s opgetrommeld om hun mening/visie te geven wat er allemaal aan de hand is en wat het allemaal betekend voor de aankomende verkiezingen in Nederland. Een van de programma’s die er bij mij steevast met kop en schouder uitsteekt is het late programma met Jeroen Pauw, waar hij 11-11 jl. Pechtold confronteerde met een plukje boze en alleen blanke mensen.

Het gesprek was erg interessant en we hoorden over en weer de bekende riedels zoals het feit dat politiek inhoudt dat men in een democratie concessies doet, maar ook het feit dat er beloftes worden gedaan die nooit nagekomen worden. Er was echter 1 kwestie wat maar niet naar voren kwam en daar zat ik wel de hele tijd op te wachten, namelijk het feit dat er een behoorlijke vertrouwenscrisis gaande is in de westerse democratieën. Iedereen ziet het wel, maar vertikt het deze ook te benoemen. Om dit idee van mij inzichtelijker te maken geef ik een paar voorbeelden uit Amerika en ook uit Nederland:

Het structurele e-mail schandaal waar Hillary in verzeild was geraakt. Zij werd steeds beschuldigd van het feit dat zij mails via haar eigen, gekwalificeerd als onbetrouwbare server gebruikte over gevoelige staatszaken. Dit terwijl er militairen stevige celstraffen uitzitten omdat men per ongeluk een verkeerde e-mail verstuurde. De wet is toch voor iedereen gelijk kan men als retorische vraag stellen?

Dan een argument dat gebruikt werd door Pechtold. Hij verwees naar het feit dat de wereld veranderd en bepaalde zekerheden niet meer bestaan of bedreigd worden zoals bepaalde sociale zekerheden. Ik verwijs dan graag naar de zaak met Kamerlid Wasilla Hachchi die onverwacht in een keer haar positie opgaf om voor Hillary te flyeren in de VS met behoud van wachtgeld. Beste Alexander, leg dit nu eens uit aan iemand die gekort word op zijn/haar uitkering vanwege een administratieve fout?

Een ander argument dat volledig bot is geworden, is het gehamer van links op bijvoorbeeld nivellering van de inkomsten en dat het verschil van inkomsten niet goed is. Chelsey Clinton heeft haar bruiloft betaald van 3 miljoen uit het budget van hun liefdadigheidsinstelling en haar eerste baan leverde haar meteen 750.000 US Dollar per jaar op. Verschil moet er zijn, vind men overduidelijk..

En voordat iemand denkt: “dergelijke uitwassen kennen wij hier gelukkig niet”, helaas, maar die zijn er ook in dit land wel degelijk. Er is bijvoorbeeld een presentator bij de publieke omroep, de VARA die een groot bedrag krijgt om dagelijks een TV programma te presenteren. En heel cynisch is, toen hij geconfronteerd werd door een reporter van POWNEWS kreeg deze als antwoord: “Kom jij maar eens terug als jij het zelfde hebt bereikt als ik”. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik deze man een ongekend duur betaalde bijstandtrekker vind die behoorlijk naast zijn schoenen loopt. En ik kan nog legio voorbeelden aanhalen voor wie dat ook telt: Woningbouwcorporaties, de financiële wereld en daaruit voortvloeiende nationaliseringen, de COR van de nationale politie en ga maar door, en door.

Dit alles beschouwend zijn de reacties vanuit het (linkse) establishment op zaken zoals Trump, Brexit en het Oekraïne referendum stuitend en is het overduidelijk dat deze elite geen enkele zelfreflectie heeft. Met als resultaat dat deze klap op klap zullen incasseren. Daarom betreft het hier een grote geloofwaardigheidscrisis, niets meer of minder.

Pieter Penninkhof

Oprichter publicist en actieve blogger
De Ruiters van het Liberalisme is een persoonlijke blog en op eigen initiatief dat het (conservatieve) liberalisme een warm hart toedraagt, maar helemaal losstaat van welke politieke partij dan ook. Vanwege deze onafhankelijkheid zijn (gast)schrijvers ook in staat om ongehinderd hun eigen mening te geven op diverse situaties en dit vanuit een persoonlijk (conservatief) liberale of andere politieke/levensovertuiging.

Alle Bloggers van De Ruiters van het Liberalisme schrijven op eigen titel en verder wordt de polemiek niet geschuwd.

Pieter op LinkedIn