16 september 2016

door Harry Haddering

Vanmiddag was er een debat over het basisinkomen in Nederland in de Tweede Kamer. Het viel mij op dat er nu ineens weer over mensen met een handicap gesproken werd. Hoofdzakelijk omdat een van de mogelijkheden om het te financieren werd gezocht in het terugschroeven de middelen om mensen met een handicap aan een baan te helpen.

Ik vraag me toch af in hoeverre het niet zo kan zijn dat een basisinkomen voor veel mensen met een handicap juist een goede mogelijkheid kan zijn om te participeren. Als er door overheden minder strak naar bepaalde regeltjes gekeken zou worden, kan het zo zijn dat men met een basisinkomen makkelijker ergens binnen kan komen voor een beperkte aantal uren.

Ik weet het, dat kan nu ook, maar zouden we niet veel beter mensen wat ruimte kunnen geven. Zodat er mensen en middelen beschikbaar blijven om de zware gevallen te helpen?

Als ik als zelfstandige zonder personeel op dit moment slaag in het vinden van nieuwe opdrachtgevers moet ik binnen zeven dagen doorgeven hoeveel ik meer ga verdienen.

Ik vind het gek dat de belastingdienst alles van mij weet en dat ik toch gedurende het jaar steeds maar weer allerlei formulieren moeten invullen.

Bij het geven van een basisinkomen met een regelluwe omgeving verwacht ik dat de participatie van mensen met een handicap toe zal nemen.

Ik zou graag mijn inkomsten willen opschroeven met meerdere kleine opdrachtgevers die zich niet druk hoeven te maken over de administratief rompslomp, of een eventuele armoedeval. De belastingdienst weet altijd alles, daarnaast zou ik als controller best één keer per jaar mijn bankafschriften willen geven.

Dit om inzichten te geven in wat er in mijn ondernemende leven gebeurd. Natuurlijk niet of ik Pizza of Chinees heb besteld maar het kan wel met alleen mijn overzicht van de bijschrijvingen en de afschrijvingen, maar nee de top van Nederland heeft mogelijkheden om allerlei constructies te bedenken voor mij blijft het bij acquisitie altijd moeilijk wanneer verlies ik welke ondersteuning. Ik wil iets van mijn leven maken, maar een klein beetje meer vertrouwen vanuit de overheid in haar burgers zou goed zijn; daarom ben ik voor een basisinkomen met bijvoorbeeld mogelijkheden om tot € 1500 bij te verdienen voordat er weer kilo's aan papier moeten worden ingediend.

Een basisinkomen geeft vrijheden aan zowel werkgevers als werknemers die willen participeren.

Harry Haddering

Harry is Kandidaat kamerlid; Ambasadeur Inclusieve Arbeidsmarkt bij Rabobank Assen; Lid van de Clïentenraad van het UWV; zzp'er via Matuter.nl

Harrie: "Ik maak mij sterk voor mensen met een handicap".

Zie ook mijn oproep