door Pieter Penninkhof

De uitslag? Heel terecht!

En daar was uiteindelijk de verkiezingsuitslag van de Statenverkiezing en ik geef grif toe, wat een uitkomst! De VVD heeft zijn positie als grootste weten te behouden ondanks verlies van een behoorlijk aantal zetels. Het CDA heeft winst weten te boeken samen met GroenLinks en D66 waardoor de kiezer een samenwerking tussen deze vier partijen heeft weten te forceren. Ik gebruik specifiek het begrip forceren aangezien alle clubs elkaar voor de verkiezingen meerdere malen de maat namen met hun ideologieën en programma’s. Ik ben benieuwd wat de uitslag zal worden en vooral of men er uit zal komen.

Een van de mooiste winsten vond ik die van nieuwkomer Forum voor Democratie. Het is overduidelijk dat die partij met hun zeer sceptisch geluid en programma een grote groep kiezers heeft weten aan te spreken. Er zijn al (linkse)commentatoren die menen deze Partij weg te moeten zetten als een Wilders Light omdat een aantal punten overeenkomen met de PVV met daarbij de (bijna traditionele) doodsbedreigingen die geuit worden als het linkse establishment aangesproken word op hun falen. Het mooiste punt is het feit dat topadvocaat Theo Hiddema een zetel heeft weten te bemachtigen. Dat belooft behoorlijk vuurwerk in de toekomst!

De verliezer bij uitstek was de PvdA met een schamele 9 zetels. Wat mij vooral opviel was het ongekend misplaatst medeleven van diverse commentatoren en ook vanuit de VVD. Mijn oprechte vraag aan deze kopstukken is: ‘’Welk partijkaart hebben jullie de facto op zak?’’ Ook diverse andere journalisten konden het niet nalaten om tijdens hun reportage over het zetelverlies te melden dat het voor veel beleidsmedewerkers een persoonlijke tragedie is aangezien deze ontslagen worden. Allemaal triest en zielig, maar waar was men tijdens de massaontslagen die vielen in het bedrijfsleven tijdens de crisis van 2008 en de sociale leed onder 1 miljoen werklozen in Nederland?

Dan de vraag wat de reden van het zetelverlies is? Er zijn al veel commentatoren die hele epistels hebben geschreven, en hun meningen hebben gegeven. Ik vond het optreden van Sharon Dijksma bij P en J treffend wat betreft de reden van dit legendarisch verlies. Verbeten, verbolgen en verbijsterd zat zij daar het sociaaldemocratisch verhaal te verdedigen met als troostprijs wat lieve woordjes van Jinek na afloop. Juist dit gedrag, “wij van de PvdA weten wat goed is voor de kiezers en de ander is gewoon een stomme idioot wanneer je anders stemt’’ heeft de club ongekend opgebroken. Vooral DENK heeft dit gevoel van paternalisme goed verwoord en heeft een groot deel van de allochtone achterban naar zich toe gehaald. Je mag toch verwachten dat men geleerd heeft van Ad Melkert in zijn confrontatie met Pim Fortuyn begin deze eeuw. Dus niet….

Een ander punt was het verhaal dat ongeacht waar je wieg staat, ieder zich omhoog kan werken in deze samenleving waar hoog met laagopgeleid samenleeft. Weer kon zij het niet nalaten om een stad uit Syrië aan te halen. Ik ben van mening dat juist de PvdA geen enkele feeling meer heeft met een groot deel dat vroeger sociaal democratie stemde maar nu overgelopen zijn naar andere partijen zoals de PVV. En dat zal in de nabije toekomst niet teruggedraaid worden. De partij wordt gerund door hoogopgeleide mensen die naar mijn idee nog nooit of zeer weinig contact hebben gehad met mensen uit lagere sociale klassen en misschien alleen de schoonmaker tijdens het studentenleventje of de schoolvoorbeelden uit de (sociologie) studieboeken?

Dan het punt dat ieder omhoog kan komen in deze samenleving wat door de laatste crisis is onthult als zijnde een flagrante leugen. Men kan zich niet meer omhoog werken in deze samenleving beste Sharon! Alleen de mensen die precies doen wat jij en je clubje willen komen omhoog in een carrousel van gesubsidieerde baantjes/posities. Dit is het gegeven waarom Trump aan de macht is gekomen, de Brexit een feit is en men de blinde uitbreiding van de EU en daarmee gepaarde gaande instroom van goedkope arbeidskrachten meer dan beu is. En de macht van vakbonden? Al die jaren stonden zij erbij en keken er naar zolang de rechten van de oude garde / leden maar gewaarborgd waren. Ik ben van mening dat dit de reden is dat jongeren zich totaal niet meer geroepen voelen om lid te worden, ondanks de influx van radicale SP leden in deze PvdA bolwerken.

En dat hoog met laagopgeleid samenleeft? In hemelsnaam, laat de oubollige uitzending van de TV serie: zeg eens AAA voor wat het is. Laag en hoogopgeleid komen elkaar niet meer tegen en trouwen ook niet meer met elkaar. Als pa en ma beiden een (zeer) lage opleiding hebben gehad, zijn de tijden dat hun kids zich omhoog konden huwelijken in de hogere kringen definitief voorbij.

En daarom, De uitslag? Heel terecht!


Pieter Penninkhof

Oprichter publicist en actieve blogger
De Ruiters van het Liberalisme is een persoonlijke blog en op eigen initiatief dat het (conservatieve) liberalisme een warm hart toedraagt, maar helemaal losstaat van welke politieke partij dan ook. Vanwege deze onafhankelijkheid zijn (gast)schrijvers ook in staat om ongehinderd hun eigen mening te geven op diverse situaties en dit vanuit een persoonlijk (conservatief) liberale of andere politieke/levensovertuiging.

Alle Bloggers van De Ruiters van het Liberalisme schrijven op eigen titel en verder wordt de polemiek niet geschuwd.

Pieter op LinkedIn