door Linda Prast

Na ruim dertig jaar werken ben ik ontslagen wegens bedrijfseconomische redenen. Voor het eerst in mijn leven ontvang ik een ww-uitkering (waarvoor volgens mijn loonstroken altijd een verzekeringspremie is betaald, dus gelukkig is de uitkering een recht). Uiteraard ben ik hard op zoek naar een nieuwe baan. Dat blijkt niet eenvoudig en maakt het leven zorgelijk. Nog niet ondragelijk, maar voor mensen die verder in een dergelijk proces zijn waarschijnlijk wel.

De aanmatigende houding van het UWV draagt zeker niet bij aan mijn positieve instelling en motivatie. Om keer op keer in UWV-nieuwsbrieven te lezen dat het toch écht aan mij ligt dat ik werkloos ben, is beledigend en vernederend. Ik voel me miskend. Neem deze tekst (waarin ik vanwege de leesbaarheid zelf de typefouten heb gecorrigeerd):

“Wilt u uw kans op werk vergroten? De arbeidsmarkt kunt u niet veranderen, maar wel uw eigen gedrag… Op de werkgelegenheid heeft u geen invloed. Toch heeft u een keuze: u kunt uzelf veranderen.” Dan volgt een serie voor de hand liggende tips. Het artikel sluit af met: “Niets staat u meer in de weg. U kiest nu bewust voor een andere aanpak om uw loopbaanwens waar te maken!” (Aldus het UWV.)

Wat een simpele woorden. Het wekt bij mij de indruk dat het UWV de situatie van werkzoekenden niet helemaal begrijpt. Eerlijkgezegd vind ik het wat dom overkomen. Het UWV opereert als marionet van de overheid en dus zijn mijn grieven eigenlijk gericht aan de regerende politieke partijen. Zij zijn verantwoordelijk voor belemmerende regelgeving, voor wetten die averechts werken en voor de nadelige positie van groepen die extra problemen ondervinden op de arbeidsmarkt. Ik hoef hierover in dit artikel niet in detail te treden. Ik denk dat alle betrokkenen weten waarover ik het heb.

De politiek heeft de verantwoording om met oplossingen te komen voor een beter werkende, rechtvaardige arbeidsmarkt, waarin zowel ondernemers als werkzoekenden minder worden gehinderd. Mee eens? Laat je niet de mond snoeren. Laat je stem horen op wekr.nl en bij de komende verkiezingen. Want (om nog even terug te komen op de tekst van het UWV): wie zegt dat wij geen invloed hebben op de werkgelegenheid?


Werkzoekend?

Linda Prast

Ondersteunen is mijn vak. Ondersteuning in de breedste zin van het woord; anderen helpen succesvol te zijn en hun doelen te realiseren. Ik stel mij proactief op, denk mee, anticipeer en organiseer. Nederlandse taal en redactie lopen als een rode draad door mijn werkzaamheden. Mijn bijzondere belangstelling ligt bij jeugd, ontwikkeling en (passend en) uitdagend onderwijs.

Linda op LinkedIn