door Erwin Brandt

Ondergrens

Of ik nog kan lachen en er een beetje zin in heb? Ja hoor. Ik wil altijd ergens de zin van in blijven zien. Dat alles de laatste tijd een beetje tegenzit, wil niet zeggen dat ik door de ondergrens ga. Dat sta ik gewoon niet toe. Een vrije val is uitgesloten. Ik lach mijn tanden niet bloot, maar dat heeft een andere reden. Ons huis is verkocht en er is geen alternatief, maar dat is nog niet het einde van de wereld. We hebben gelukkig nog een maandje. En nee hoor, ik ben niet vergeten dat het zoeken naar meer betaald werk niet wil vlotten. De rekeningen die oplopen brengen mij nog niet al te veel van mijn stuk. Gelukkig komen we als het goed is januari nog door. En dan. Ik weet het echt niet. Voorlopig heb ik het druk met een fikse ontsteking. Niet alleen in mijn mond, maar het lijkt wel overal in mijn lichaam te nestelen. Is het dan toch de stress of gewoon fysiek ongemak. Lijden mijn artikels eronder. Ik hoor geen wanklank, maar tevreden ben ik niet. Dus of ik nog kan lachen? Ja, natuurlijk kan ik dat. Je moet altijd blijven lachen toch? Al is het, en het klinkt als een cliché, als een boer met kiespijn.

Oude mannetjes

Meestal zie je bij ons alleen maar oude mannetjes lopen, maar het stikt hier van de jeugdleden en bedrijvigheid. Er zijn hier geen kleine winkeltjes en eilandjes, er hoeft niet 'gepleased' te worden en er hoeft ook nooit iets rechtgebreid te worden. Zomaar wat prachtige quotes van mensen, die ik interview. Heerlijk, dat geeft energie. Ik zou dat veel vaker willen doen en mijn brood ervan willen maken. Rondkijken, proeven, ruiken, praten en op papier zetten. Dat brengt mij op de been en geeft enorm veel zin. Geen narigheid, maar met positieve pennenstreken groepen mensen verbinden en enthousiasmeren. Maar het is vooralsnog te weinig om mijn tijd en financiën te vullen.

Wat een gedoe tegenwoordig om een baan te vinden

Selecteer een top twintig van bedrijven waar je zou willen werken en ga ze ondervragen. Je bent toch van de pers. Informeer terloops nog naar een vacature en laat doorsluimeren dat je wat zoekt. Dat is een mooie tip. Daar moet ik werk van maken. Maar er moet ook brood op de plank. En wat een gedoe tegenwoordig om een baan te vinden. Maar is er een keus. Of zal ik mijn oude beroep weer proberen op te pakken. Ik moet er eigenlijk niet aan denken, want ik stierf daar duizend doden. Dat gaat nooit meer goed komen. Dus toch die gouden tip volgen. Trappen de bedrijven er wel in. Ik ben dan wel verslaggever, maar uitsluitend lokaal. Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik gewoon op pad wil gaan en met een mooi verhaal wil terugkomen. Het maakt niet uit over wat. Ben inmiddels van alle markten thuis. Maar niet meer als vrijwilliger, want zonder vangnet of inkomsten kan ik straks helemaal niets meer.

Links- én rechtsom

Links- én rechtsom. Dat is wat ik moet gaan doen in het nieuwe jaar. Zelf nog meer stappen ondernemen voor betaald werk en samen met alle werkzoekenden één blok vormen richting de politiek om ons op de agenda te krijgen. Oud en nieuw zeer. Een nieuw jaar doet daar weinig aan af.


Werkzoekend? Die werkgever tijdwinst en duidelijkheid bieden?

Maak een Wekr profiel aan

Erwin Brandt:

  • Tekstschrijver: webteksten, advertorials, verslaggever, journalist en fotograaf.
  • Administratie: Salarisadviseur, Salarisadministrateur en Administratief medewerker.
  • Sociaal Makelaar en Coördinator Vrijwilligerswerk: diverse vrijwilligersorganisaties.

Erwin op LinkedIn

De Serie Dagelijkse Kost: