door Erwin Brandt

Er wordt voortdurend een worst aan de werkzoekenden voorgehouden

Werkzoekenden krijgen te weinig hulp van UWV en gemeenten is een regelmatig terugkerend thema in de media. Werkzoekenden worden vaak niet goed geholpen door gemeenten en het UWV in hun zoektocht naar een nieuwe baan, blijkt uit recent onderzoek van de inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Gemeenten stimuleren en helpen mensen met een uitkering maar nauwelijks bij het zoeken naar werk meldde Trouw onlangs. Ook de samenwerking tussen het UWV en gemeenten verloopt moeizaam.

Wordt er een worst voorgehouden aan de werkzoekenden en zal er bij een betere hulpverlening en samenwerking wel ineens werk in overvloed zijn. Ieder weldenkend mens weet al jaren dat de werkloosheid niet of nauwelijks zal afnemen. Door de steeds verdere automatisering verdwijnen er meer banen dan erbij komen en door de beëindiging van de intensieve industrie zijn er ook al heel veel banen verdampt. We zitten nu in de internet industrie, waarbij steeds minder arbeid nodig is. De industriële revolutie is ooit begonnen in 1695 met de productie van buskruit en ijzeren kanonnen. Honderd jaar later in 1795 met de uitvinding van de stoommachine. Weer honderd jaar later, 1895 met de uitvinding van elektriciteit en de interne verbrandingsmotor. En weer honderd jaar later, 1995, met de uitvinding van internet. Stel je voor dat de maatschappij steeds meer verandert in mensen die niets te doen hebben en mensen die zich uit de naad moeten werken. Het wordt tijd dat het betaalde en vrijwilligerswerk eerlijker verdeeld gaat worden.

Alle steunbetuigingen en enkele adviezen naar aanleiding van mijn blog ‘met de billen bloot’ zijn een duwtje in de rug en geven energie. Veel mensen happen dus nog wel maar bijten niet, want er zit amper iets concreets tussen. Het is ook lastig gezien mijn leeftijd en administratieve achtergrond. Ik heb onlangs nog gesolliciteerd naar een functie, waar ik mij al ruim vijf jaar vrijwillig voor inzet en conform de eisen met het vrijwilligerswerk en als journalist lokaal een groot netwerk heb opgebouwd. Toch kiezen ze weer voor iemand anders. Als je wel eens correspondeert met tweede Kamerleden merk je pas wat voor gigantisch gapende kloof er is tussen burgers en ‘bestuurders’. D’66 spreekt van een uitstekend vangnet! in ons land. Hoop van harte dat Pechtold niet aan het roer komt. De PVDD wil alle Dierentuinen sluiten. Kan mij er iets bij voorstellen, maar dat is toch echt niet het allerbelangrijkste op het moment. Groen Links wil heel voorzichtig iets uitproberen met het Basisloon. Kom op het is allang Twee voor Twaalf. De enige remedie is het overgebleven betaalde werk eerlijk te verdelen en een leefbaar vangnet op te zetten voor burgers die net als ik voortdurend en structureel achter het net vissen.


Werkzoekend?

Maak een Wekr profiel aan

Erwin Brandt:

  • Tekstschrijver: webteksten, advertorials, verslaggever, journalist en fotograaf.
  • Administratie: Salarisadviseur, Salarisadministrateur en Administratief medewerker.
  • Sociaal Makelaar en Coördinator Vrijwilligerswerk: diverse vrijwilligersorganisaties.

Erwin op LinkedIn

De serie Dagelijkse kost