door Hedzer Kooistra

.

Direct een vaste aanstelling?

D66 wil werkzoekenden direct een vaste aanstelling geven, bleek gisteren in dit artikel op Telegraaf.nl. Allereerst van harte chapeau dat jullie het onderwerp werkgelegenheid gebruiken om jullie verkiezingscampagne te starten. Ook goed dat jullie in dit stuk laten zien dat het jullie ook duidelijk is dat je langdurig werkzoekenden niet langer kunt negeren. Dat geeft de werkzoekenden moed. Mooi ook dat jullie dat doen vanuit het perspectief van die werkzoekenden. Alleen is dit niet de oplossing waar de markt om vraagt. Geloof me, als je de oplossing bij de ene helft van de arbeidsmarkt legt, is het resultaat niet half goed, maar gewoon helemaal fout.

Losse flodders zijn gevaarlijk

Proefballonnetjes zoals deze slaan de werkgevers en de werkzoekenden alle hoop uit handen. Dreigen met het verplichten tot vaste aanstellingen, leidt eerder tot angst bij de werkgever. Angst om mensen aan te nemen. Sterker nog, het kan nu al leiden tot terughoudendheid. En dat is voor de werkzoekenden desastreus. Iedere dag niet gewerkt, betekent een te laag dagloon. Iedere maand niet werken betekent een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is bloedserieus. Dit gaat over mensen die in grote problemen komen. Losse flodders van politici leveren de burger niets op. Dit is onnodig kwetsend.

Leer dan van de laatste ingreep

Nee, dan heb je liever Sybrand Buma van het CDA. Die gaf ruiterlijk toe dat het verlagen van het aantal tijdelijke contracten van drie naar twee, precies verkeerd uitpakt. Buma heeft dus uit eerdere poging van de politiek geleerd, dat als je werkgevers dwingt om eerder vaste aanstellingen te geven, je precies het omgekeerde bereikt. D66 geeft in haar eigen schrijven op zich een prima analyse van de situatie op de arbeidsmarkt. Notabene ook van het verkeerde effect van de Wet Werk en Zekerheid. Alleen nu weer iets roepen over het ontslagrecht omdat flexwerk minder flex is geworden en vast werk niet minder vast, maakt dat aan beide zijden van de arbeidsmarkt de wenkbrauwen tot tegen de haargrens aanschieten. Dit is gerommel waar niemand op zit te wachten.

Overheid opnieuw als stoorzender

Proefballonnetjes zijn gevaarlijker dan je denkt. Kom daarom aub met goed doordachte plannen. Bedenk hoe je de arbeidsmarkt weer als volwaardige markt kunt laten functioneren. Bedenk vooral dat een arbeidsovereenkomst een overeenkomst is tussen een werkgever en een werknemer. Een overeenkomst met een handtekening van Jantje en Pietje. De overheid is geen partij in die overeenkomst.

De ervaringsdeskundigen inzetten

Dat betekent niet dat de overheid niets moet doen. De overheid moet als de wiedeweerga iets veranderen aan haar beleid. Eén kant van de markt klem zetten is het stomste wat je kunt doen. Ga liever met de partijen in het veld praten. Praat met werkzoekenden, praat met werkgevers en praat met de uitzendbranche. Haal de ervaringen op op het marktplein. Leer van de ervaringsdeskundigen en ga op zoek naar de oplossingen die de arbeidsmarkt weer kunnen laten functioneren als een eerlijke markt. Blijf de balans zoeken, praat met de sociale partners en je zult met name van de MKB horen dat het eisen dat er direct een vaste aanstelling gegeven wordt een onzalig idee is. Zelfs de vakbonden zullen je dat vertellen.

Je kunt ook jezelf lelijk verwonden met losse flodders

Je ziet het. Alle uitspraken worden gewogen. Bedenk als politicus goed dat er een paar dingen zijn waar je in de komende verkiezingsstrijd hard op afgerekend zult worden. Zet ze daarom op je lijstje met DONT’s. Proefballonnetjes oplaten; roepen dat werkzoekenden maar moeten schoffelen; roepen dat vrijwilligerswerk zorgt voor werkritme…. maken dat die ruim een miljoen werkzoekenden en hun familie niet op jouw partij stemmen. Je kunt de werkzoekenden niet paaien met losse flodders, maar je kunt jezelf er wel lelijk mee verwonden.

.

Die denkomslag bij politiek in den Haag, dat is waar ik voor ga. Hoe oneerlijk abstract beleid voor het individu is, blijkt nu vooral uit hoe idioot veel mensen in hun ambitie geremd worden en niet meer mee mogen doen op het niveau dat ze op eigen kracht bereikt hadden. De Tweede Kamer verkiezingen in maart 2017, daar moet nu eindelijk echte democratie gaan werken.

Hedzer Kooistra

.

Wil je onze campagne volgen? Mail dan naar werkenzekerheid2017@Wekr.nl

.

Een linkverzoek stuur je via deze button.