Werven

Nieuwe medewerkers werven, zal één van de taken zijn die je als manager niet dagelijks doet. Ondanks dat het gaat om een zeer belangrijke beslissing voor het bedrijf, wordt het vaak afgedaan als iets eenvoudigs. Ben jij degene die een nieuwe medewerker gaat werven, zorg er dan voor dat je deze 7 fouten voorkomt.

1. Geen duidelijke functieomschrijving

Wat zijn de taken behorende bij de functie? Wat zijn belangrijkste technieken die iemand moet kennen? Welke ervaringen zijn essentieel?
Sommige managers hebben een vage lijst van functie-eisen en willen op die manier de perfecte kandidaat vinden. Dit is helaas niet hoe het werkt.
Maak een heldere lijst van taken en verantwoordelijkheden en overleg deze met andere mensen binnen het bedrijf.

2. Je weet precies wie jouw kandidaat moet zijn

Elke kandidaat met de juiste vaardigheden, ervaring, kwalificaties en houding moet serieus genomen worden. Het letten op leeftijd, geslacht of kleur doet je kandidaat tekort.Sommige managers creëren bijvoorbeeld het ideale plaatje van een ‘jonge dynamische verkoper ’ in hun hoofd en kijken daardoor niet naar een kandidaat op leeftijd die verder voldoet aan alle gevraagde competenties. Kans gemist.

3. Kiezen voor de meest sympathieke kandidaat

We hebben een ingebouwde voorkeur voor mensen die net zijn als wij zelf. Het goed kunnen vinden met iemand tijdens het interview, wil niet zeggen dat diegene goed is in zijn werk. Onderzoek wijst uit dat we in de eerste 10 seconden een mening vormen over iemand op basis van uiterlijk en eerste indruk. Dit betekent dat we makkelijk misleid kunnen worden door iemand met een goed uiterlijk en aangename manier van doen.

4. Iemand kiezen die sowieso past

Dit wordt ook vaak gevraagd; passend binnen het team. Eigenlijk een slechte maatstaf. Met deze aanpak krijg je een team met mensen die er allemaal op dezelfde manier uitzien, denken en werken. Beter is om een groep mensen werven met diverse karakters, leeftijden en vaardigheden, die elkaar aanvullen. Wijs niet iemand af die anders is en daardoor de rest van je team positief aan het denken zet.

5. Niet voorbereiden voor het interview

Bestudeer de brief en CV van je kandidaat en bepaal welke vragen je wilt stellen. Hou het niet alleen bij standaardvragen zoals “Waarom wil je deze baan?” of “Wat zijn je sterke en zwakke punten”. Vraag dieptevragen over hun vorige functies, stel vragen die te maken hebben met de eisen van de baan. Vraag hun naar gaten of onduidelijkheden in hun CV. En vraag hoe ze met een hypothetisch probleem zouden omgaan in hun baan.
Test de kandidaat op hun vaardigheden, mening en besluitvorming.

6. De kandidaat geen kans geven

Stop niet met het interview als jij klaar bent met jouw vragen. Geef de kandidaat de kans en mogelijkheid om zelf vragen te stellen. Bekijk welk initiatief de kandidaat hierin toont.

7. Niet checken

Ga er niet automatisch van uit dat alles op het CV klopt. Controleer vorderingen en kwalificaties. Vraag naar referenties en ga ze na.
Doe je best om je kandidaat zo objectief mogelijk te beoordelen. Leg je notities van alle interviews naast elkaar en vergelijk. Neem vooral de tijd. Selecteer de persoon die het beste voor de baan is en het beste voor je bedrijf.

De kandidaten die je vandaag kiest, kunnen morgen je opvolger zijn. Kies wijs.

Deze blog is van Karolien Feenstra, Zelfstandig, onafhankelijk recruiter van bureau Zendkracht.

Elke maand neem ik je mee in de wereld die recruimtment heet en deel ik tips over mijn vak en mijn passie !

Schrijf je gerust in en ontvang elke maand krachtvoer!

Als onafhankelijk recruiter kan ik managers helpen om de hier genoemde fouten te voorkomen. Ik help je mee een goed en duidelijk functieprofiel op te stellen. Ik ben onpartijdig en kies eerst de juiste kandidaat en maak daarna de match met het bedrijf. Ik heb een dagelijkse ervaring met het voeren van interviews en weet welke vragen ik moet stellen om een goed beeld van de kandidaat te krijgen. Vragen of wil je meteen een afspraak maken?

Stuur een mail of bel vandaag nog naar 06 24 93 07 78 ! Ik help je graag!