Cv’s, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Van het traditionele curriculum vitae in Word tot hele opvallende creatieve werkstukken. Cv’s waar je jezelf door grote lappen tekst moet worstelen en cv’s waar de tekst vervangen is door beelden of grafieken. Cv’s met professionele profielfoto’s en cv’s waarop de professional voor een mooi bloemetjesgordijn of streepjesbehang staat. Of je nu beschikt over een opvallend cv of je bent de trotse bezitter van het “gemiddelde Nederlandse cv”, hét perfecte curriculum vitae bestaat niet.

Er zijn geen regels of wetten voor het maken van een perfect curriculum vitae. Toch schijnt iedereen er wel een duidelijke mening of idee over te hebben. Ik vergelijk het altijd maar met de 16.000.00 bondscoaches tijdens het EK of WK voetbal. Van loopbaanprofessionals tot starters en ervaren werkzoekenden, we denken graag met elkaar mee over hoe een goed cv eruit zou moeten zien.

Als cv-stylist en maker van onderscheidende profielteksten zijn er al honderden cv’s door mijn handen gegaan. Inmiddels herken ik cv’s die niet geactualiseerd zijn, cv’s waar al enkele keren aan gesleuteld is en cv’s waarop alle denkbare tips en tricks losgelaten zijn. Bij deze laatste categorie ontbreekt vaak het stukje authenticiteit: de unieke competenties en persoonlijke meerwaarde van de eigenaar van het cv. Enkel omdat er inmiddels al zo vaak aan het cv geschuurd en geschaafd is.

Hét perfecte curriculum vitae bestaat dus niet, maar je kunt wel checken welke indruk jouw cv nu maakt. Of je mogelijkerwijs een uitnodiging of tóch weer een afwijzing ontvangt. Alleen of samen nagaan of je jouw verhaal beter of anders op papier kunt zetten. Je schrijft een curriculum vitae met als doel uitgenodigd te worden voor een gesprek. Om deze uitnodiging te ontvangen moet jij op papier als “geschikt” bevonden worden. Jij maakt jezelf geschikt op basis van relevante opleidingen, relevante werkervaring en sterke competenties. Deze gegevens zet je dan ook prominent op de 1e pagina van het cv. Je gaat maximaal 10 jaar terug in de tijd en geeft verouderde ervaring beknopt weer. Je maakt jouw verhaal compleet met een profielfoto waarop jij jezelf als professional laat zien. Wanneer je deze tips toepast verhoog jij jouw kans op een uitnodiging met 70%

Veel succes en plezier met het aanscherpen van jouw curriculum vitae.

Dit is een blog van Saskia van Dartel, Het CV Meisje

Mail het CV meisje.

Tel: 06 - 53 11 00 01

Linkedin: nl.linkedin.com/in/hetcvmeisje/

Twitter: @Het_CV_meisje